STA

 |  Svet

ZDA v Evropo napotile vojaške okrepitve, Rusija to potezo označila za destruktivno 

ZDA bodo zaradi "nevarnosti ruske invazije na Ukrajino" v Vzhodno Evropo napotile vojaške okrepitve v podporo silam Nata

Joe Biden, predsednik ZDA / Vladimir Putin, ruski predsednik

Joe Biden, predsednik ZDA / Vladimir Putin, ruski predsednik
© Pixabay

ZDA bodo zaradi nevarnosti ruske invazije na Ukrajino v Vzhodno Evropo napotile vojaške okrepitve v podporo silam Nata, je danes napovedal neimenovani predstavnik ameriške administracije. Po poročanju medijev naj bi šlo za okoli 3000 vojakov. Moskva je v odzivu to potezo označila za destruktivno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V skladu z navodili predsednika Joeja Bidna bo obrambno ministrstvo v Vzhodno Evropo premestilo nekatere enote, ki so že nameščene v Evropi, ter enote iz ZDA," je povedal omenjeni predstavnik, ki pa konkretnih številk ni navedel.

Pojasnil je, da se ti vojaki "ne bodo borili v Ukrajini, niti ne bo šlo za trajno premestitev", temveč so "samo za odgovor na aktualne razmere".

Po poročanju medijev naj bi šlo za okoli 3000 vojakov.

Po poročanju ameriških medijev naj bi iz Nemčije v Romunijo premestili tisoč vojakov, okoli 2000 pa naj bi iz oporišča Fort Bragg v Severni Karolini premestili v Nemčijo in na Poljsko.

Po poročanju BBC gre za dodatne vojake poleg 8500 vojakov, za katere je Pentagon že prejšnji mesec odredil visoko stopnjo pripravljenosti za morebitno napotitev v Evropo.

Gre za "neutemeljen, destruktiven korak, ki povečuje vojaške napetosti in zožuje prostor za politične odločitve," je v odzivu za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško.

"To je močan signal zavezanosti ZDA."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar Nata

Odzval se je tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je pozdravil načrtovano napotitev dodatnih ameriških vojakov v Evropo. "To je močan signal zavezanosti ZDA," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Dodal je, da bo premestitev vojakov na Natovo vzhodno krilo okrepila odvračalno držo in obrambo severnoatlantskega zavezništva.

Rusija je ob meji z Ukrajino namestila okoli 100.000 vojakov, zato jo Zahod obtožuje, da pripravlja invazijo, kar sicer v Moskvi zanikajo.

TigLLI5qqxQ

wKtMPGTl2Uw

_m6-XXnugC4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.