Izak Košir

 |  Mladina 5  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Usedline

Usedline
© Peter Goodani / MGL

Usedline, Mestno gledališče ljubljansko, Ljubljana

Premiera 09/02 ob 19. uri

Gledališki režiser Žiga Divjak ter dramatičarka in dramaturginja Katarina Morano sta večkrat nagrajeni ustvarjalni tandem, ki z izrazitim čutom za socialne in človeške krivice preizprašuje ustroj današnje družbe in vlogo posameznika v njej. Tokratna uprizoritev po dramskem besedilu Katarine Morano raziskuje, kaj ostane, ko ob koncu življenja, ki je bilo usmerjeno zgolj v prihodnost, te prihodnosti zmanjka. Kaj bo ostalo tisti zadnji generaciji, ki ne bo imela nikomur več nič kaj dobrega pustiti? Predstava bo premierno uprizorjena ob odprtju novega regionalnega gledališkega festivala Ruta, ki ga bo Mestno gledališče ljubljansko gostilo do 14. februarja. Več o festivalu na www.mgl.si.

Konstruktivistično in transformabilno (1979–2018), Osmo/ za, Ljubljana

04/02—18/02

Razstava mednarodno priznanega hrvaškega scenografa Tihomirja Milovca nam pokaže, kako zelo je na njegovo delo za gledališče vplivalo to, da je opravljal delo kustosa v Muzeju za sodobno umetnost v Zagrebu. In obratno: da je v gledališču deloval kot kustos. Zaradi te neobičajne kombinacije gre za »posebnega in kompleksnega umetnika«, je o njem zapisal Dragan Živadinov. Odprtje razstave v petek, 4. februarja, bo Milovac ob 17. uri pospremil s performansom Številka 9, dan pred zaprtjem (17. februarja ob 18. uri) pa pripravljajo tudi dogodek, posvečen festivalu Eurokaz. Obisk razstave obvezno napovejte na številki 041 954 760.

Koncert, Cankarjev dom, Ljubljana

05/02 in 06/02

Plesalko, performerko in koreografinjo Lejo Jurišić že dlje časa zanimajo umetniki in gibanja, ki so radikalno redefinirali pojem umetnosti in umetniškega ustvarjanja. Posveča pa se tudi razmisleku o odnosu med plesom in drugimi umetnostmi, zato pogosto sodeluje z avtorji z drugih umetniških področij. Tokrat sta moči spet združili s scenografko Petro Veber in nastala je predstava Koncert, v kateri najdemo reference na številne futuristične in dadaistične umetnike in sodobne pisce, pa tudi klavirske skladbe same Leje Jurišić.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.