STA

 |  Svet

Ameriška vojska bo začela odpuščati tiste, ki se nočejo cepiti 

Zaradi ukrepa utegne biti ob službo 3300 vojakov

ss

Doslej se je v ZDA cepilo 65 odstotkov prebivalstva oziroma 212 milijonov ljudi ter 97 odstotkov pripadnikov kopenske vojske
© New York National Guard / Flickr

V ameriški vojski bodo začeli odpuščati vojake, ki še vedno zavračajo cepljenje proti covidu-19 brez upravičenega razloga. Takšen ukaz je v sredo izdala poveljnica ameriške kopenske vojske Christine Wormuth. Zaradi ukrepa utegne biti ob službo 3300 vojakov.

Drugi rodovi ameriških oboroženih sil, kot so mornarica, marinci in zračne sile, so že začeli odpuščanja. Odpustili so že 650 mornarjev, marincev in pripadnikov zračnih sil.

Doslej se je proti covidu-19 najmanj z enim odmerkom cepilo 97 odstotkov pripadnikov kopenske vojske, več kot 3000 pa jih je zaprosilo za izjemo iz zdravstvenih ali verskih razlogov. Okrog 3000 jih je trenutno v disciplinskem postopku.

"Pripravljenost kopenske vojske je odvisna od vojakov, ki so pripravljeni za urjenje, namestitev in boj. Necepljeni vojaki ogrožajo sile in pripravljenost. Začeli bomo odpuščati vse tiste, ki zavračajo cepljenje in niso več v postopku odločanja o izjemah."

Christine Wormuth,
poveljnica ameriške kopenske vojske

"Pripravljenost kopenske vojske je odvisna od vojakov, ki so pripravljeni za urjenje, namestitev in boj. Necepljeni vojaki ogrožajo sile in pripravljenost. Začeli bomo odpuščati vse tiste, ki zavračajo cepljenje in niso več v postopku odločanja o izjemah," je sporočila Wormuth.

V ZDA se je po podatkih univerze Johns Hopkins do srede zvečer okužilo skoraj 76 milijonov ljudi, za covidom-19 pa jih je po njihovih podatkih umrlo več kot 894.000. Doslej se je v ZDA cepilo 65 odstotkov prebivalstva oziroma 212 milijonov ljudi.

QcsAsu2tyoI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.