IK, STA

 |  Kultura

»Aktualna oblast dokazuje, da je pripravljena tolerirati samo sebe in svoje kimavce«

Ministrstvo za kulturo je vložilo tožbo proti vsaki nevladni organizaciji posebej. Nevladniki z Metelkove 6 Simonitijevo ministrstvo pozivajo k ustavitvi sodnih postopkov.

Metelkova 6, Ljubljana

Metelkova 6, Ljubljana
© arhiv Mladine

Nevladniki na Metelkovi 6 so v izjavi za javnost zapisali, da ministrstvo za kulturo po sodni poti vztraja, da zapustijo lokacijo. Nedavno je bilo uspešno v tožbi proti Centru za slovensko književnost, ki naj bi prostore zapustil do konca marca. Kot je za STA pojasnil Iztok Šori z Mirovnega inštituta, se bodo pritožili na višje sodišče.

"Ministrstvo za kulturo je vložilo tožbo proti vsaki organizaciji posebej. V primeru Centra za slovensko književnost in vseh ostalih je mogoča pritožba na višje sodišče, kar bomo tudi storili. S tem se Centru ne bo treba izseliti konec marca, ampak bomo čakali na sodbo višjega sodišča," je za STA še zapisal Šori.

"Če bo ministrstvu uspelo uresničiti svoje namere, bo na cesti pristalo 18 uspešnih in mednarodno priznanih nevladnih organizacij ter šest knjižnic. To potezo razumemo kot grob poskus spodkopavanja neodvisnega, avtonomnega in svobodnega ustvarjanja, ki na Metelkovi 6 poteka že četrt stoletja. Žal gre le za eno v vrsti dejanj, s katerimi aktualna oblast dokazuje, da je pripravljena tolerirati samo sebe in svoje kimavce ter škodovati vsemu, nad čimer nima neposrednega nadzora. Družbena škoda, ki jo pri tem povzroča, je ne zanima," so nevladniki zapisali v izjavi za javnost.

"Če bo ministrstvu uspelo uresničiti svoje namere, bo na cesti pristalo 18 uspešnih in mednarodno priznanih nevladnih organizacij ter šest knjižnic. To potezo razumemo kot grob poskus spodkopavanja neodvisnega, avtonomnega in svobodnega ustvarjanja, ki na Metelkovi 6 poteka že četrt stoletja."

Ministrstvo za kulturo je 19. oktobra 2020 nevladnikom na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj stavbo, v kateri delujejo od leta 1997, zapustijo.

Vasko Simoniti, minister za kulturo v tretji Janševi vladi

Vasko Simoniti, minister za kulturo v tretji Janševi vladi
© Borut Peterlin

"Nameram ministrstva smo se uprli, saj sklep vlade iz leta 1994 določa, da se na Metelkovi 6 zagotovi prostore za organizacije iz Mreže za Metelkovo. Ta je odločilno prispevala k temu, da je danes kompleks bivše vojašnice v celoti namenjen kulturi in civilno družbenim organizacijam. Ministrstvo ignorira tudi določila iz naših najemnih pogodb, da je potrebno v primeru prekinitve najemnega razmerja izvesti nov razpis za najemnike in starim zagotoviti nove prostore pod enakimi pogoji, kakor ignorira tudi sklep parlamentarnega odbora za kulturo, naj se aktivno vključi v iskanje nadomestnih prostorov za sedanje najemnike," so v svoji izjavi za javnost še spomnili nevladniki.

"Žal gre le za eno v vrsti dejanj, s katerimi aktualna oblast dokazuje, da je pripravljena tolerirati samo sebe in svoje kimavce ter škodovati vsemu, nad čimer nima neposrednega nadzora. Družbena škoda, ki jo pri tem povzroča, je ne zanima."

Svojo izjavo so sklenili s pozivom, naj ministrstvo za kulturo "preneha z napadi na neodvisne kulturne, znanstveno - raziskovalne in zagovorniške organizacije na Metelkovi 6 in ustavi sodne postopke za izselitev". Hkrati pozdravljajo napovedano prenovo stavbe in pričakujejo, da se bo odvijala v sodelovanju s sedanjimi najemniki.

Ob tem nevladniki pozivajo politične stranke, da še pred volitvami predstavijo svoja stališča, kako nameravajo v primeru, da bodo prišle na oblast, ravnati z Metelkovo 6, ter jasno vizijo o vlogi nevladnih organizacij v družbi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.