Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Ljudje vs. energetski velikani

Amazon Frontlines

Amazon Frontlines

Medtem ko gospodinjstva že trpijo zaradi povišanja cen energentov, energetski velikani, kot sta Shell in BP, preštevajo rekordne večmilijardne profite. Ti so predvsem posledica povišanja cen plina zaradi okrnjene dobave, ki je gigantom omogočila trgovanje tam, kjer je dobiček največji. Tudi z obračanjem tankerjev.

Multinacionalke krizo izkoriščajo tudi za grajenje novih ploščadi, kot je denimo Abigail v Severnem morju, pri tem pa jih podpirajo celo nacionalne države, ki so se na nedavnem COP26 zavezale k zaustavitvi rabe fosilnih goriv. Posledice pohlepa čutijo tudi v Južni Ameriki, kjer se borijo s katastrofalnimi naftnimi razlitji v Peruju in Ekvadorju.

Kaj lahko stori civilna družba? Prisili oblasti, da s spodbudami in olajšavami nehajo podpirati fosilna goriva! Pri tem nas lahko navdihuje zgodovinska zmaga ekvadorskih avtohtonih ljudstev na vrhovnem sodišču, ki je v petek odločilo, da morajo imeti ta zadnjo besedo pri ekstrakcijskih projektih, ki vplivajo na njihovo zemljo.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.