DK, STA

 |  Svet

»Sovražnik je tisti, ki bi se nas moral bati«

Odzval se je ukrajinski zunanji minister, potem ko so ZDA opozorile, da po ocenah ameriških obveščevalnih služb Moskva pospešuje korake za obsežen napad na Ukrajino

Dmitro Kuleba

Dmitro Kuleba
© Wikimedia Commons

"Ne verjemite apokaliptičnim napovedim," se je na Twitterju odzval ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, potem ko so ZDA v nedeljo opozorile, da po ocenah ameriških obveščevalnih služb Moskva pospešuje korake za obsežen napad na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Washingtona je Rusija ob ukrajinski meji nakopičila že okoli 110.000 vojakov oziroma 70 odstotkov sil, ki bi jih potrebovala za napad na Ukrajino. Do sredine februarja bi ruski predsednik Vladimir Putin lahko zagotovil približno 150.000 vojakov, kolikor jih potrebuje za ta napad.

Dodali so, da ZDA sicer niso prepričane o tem, ali se je Putin dejansko že odločil za napad, da pa želi imeti odprte vse možnosti, od omejenega napada na ukrajinsko prorusko regijo Donbas ali invazijo na celotnem ozemlju države.

Kot navaja AFP, je Kijev ob podpori nekaterih evropskih zaveznic doslej že večkrat poskušal zmanjšati bojazni pred skorajšnjim ruskim napadom, saj želi preprečiti nadaljnjo škodo svojemu gospodarstvu, ki je v težavah.

"Ne verjemite apokaliptičnim napovedim."

Dmitro Kuleba,
ukrajinski zunanji minister

"Ne verjemite apokaliptičnim napovedim," je tako na Twitterju v nedeljo v odzivu na trditve iz Washingtona zapisal ukrajinski zunanji minister Kuleba. "Različne prestolnice imajo različne scenarije. Ukrajina je pripravljena na kakršenkoli razvoj," je dodal.

Izpostavil je, da ima Ukrajina močno vojsko, mednarodno podporo brez primere in vero Ukrajincev v svojo državo. "Sovražnik je tisti, ki bi se nas moral bati," je poudaril.

Svetovalec ukrajinskega predsedstva Mihailo Podoljak je v odzivu v nedeljo dejal, da ruske dejavnosti ne pomenijo presenečenja, saj želi Moskva, odkar je lani spomladi nakopičila sile na ukrajinski meji, ohranjati psihološki pritisk na Kijev z rednimi obsežnimi rotacijami vojakov, manevri in razporejanjem orožja. Ocenil je tudi, da je možnost za diplomatsko rešitev naraščajočih napetosti z Rusijo večja kot za ruski napad.

Moskva sicer načrtovanje napada na Ukrajino vztrajno zanika.

fXqp-Acg9mg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.