Uredništvo

 |  Kultura

Slikarska instalacija Palmina zrna

Razstava Andree Zabric

V Galeriji Simulaker v Novem mestu je do 5. marca na ogled slikarska postavitev Palmina zima slikarke Andree Zabric. Gre za umetnico mlajše generacije, ki v svojih umetniških delih kaže drzne in progresivne premisleke o sodobnem slikarstvu. 

Umetnica presega ustaljene formalne norme tega medija, saj o podobah razmišlja izrazito telesno in materialno. Razstava učinkuje kot totalna instalacija, ki je narejena specifično za prostor novomeške Galerije.

"Slikarska instalacija - Palmina Zima - je koherentno nadaljevanje umetniške prakse Andree Zabric. Zanjo sicer značilni pigmentni objekti ter monokromatske tabelne slike gredo tokrat še korak dlje. Razširjeno slikarsko polje postane kar prostor sam. Razstava pa učinkuje kot dovršena in premišljeno inscenirana koreografija, ki jo je prav za obiskovalca_ko Galerije Simulaker ustvarila umetnica. Gre za svojevrstno artikulirano likovno izkušnjo, ki ima za izhodišče umetniški material (barvni pigmenti) ter simbolno vrednost slikarskega medija, ob tem pa ne pozablja liričnost, ki jo likovna umetnost omogoča," je zapisal kurator razstave Adrijan Praznik.

Andrea Zabric (1994) ustvarja v polju slikarstva in kritiškega pisanja. Svoja dela je predstavila na dveh samostojnih in več skupinskih razstavah v domačem in mednarodnem prostoru. Živi in dela med Dunajem in Ljubljano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.