Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Državni udar za narodov blagor

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Val državnih udarov, ki je v zajel nekatere države Zahodne Afrike, je bil pretekli teden v Gvineji Bissau zaustavljen. Kljub uspešnim udarom v Čadu, Maliju, Gvineji in Sudanu pa je teh v primerjavi s preteklimi desetletji relativno malo. Velika večina državnih udarov ni plod ljudskih vstaj ali protestov, pač pa so odvisni od odločitve vojske, ali bo zrušila oblast. Pri tem gre pogosto za zanemarjanje problemov, ki povzročajo jezo: revščine, korupcije, nasilja.

Po drugi strani pa naj nas iluzija "demokratično" izvoljenih predstavnikov ne zavede. Zahodnoafriške države so še vedno v primežu francoskega neokolonializma, ki ga izvaja preko lokalnih oblastnikov. Ti bogatijo, Franciji omogočajo črpanje resursov, ljudstvo pa trpi. V Maliju se teh pretrganih vezi veselijo.

Noben od teh scenarijev ni zagotovilo za boljšo prihodnost. Ozrimo se zgolj v "stabilne in zgledne" države, kot je Južna Afrika. Kleptomanski režimi, spečani s tujim kapitalom, so še kako škodljivi tudi v Evropi.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.