STA

 |  Svet

»Moja vlada stoji ob strani tistim, ki si prizadevajo za konec epidemije nasilja s strelnim orožjem«

Ameriški predsednik Joe Biden je ob 4. obletnici strelskega pohoda na srednji šoli v Parklandu na Floridi, ki je zahteval 17 življenj, znova pozval h koncu nasilja s strelnim orožjem v ZDA

ss

Po izbruhu pandemije covida-19 je začelo nasilje s strelnim orožjem po ameriških mestih naraščati. Ameriški kongres je vnovič pozval k zaostritvi zakonodaje o strelnem orožju ter k povečanju sredstev za policijske agencije po ZDA. Sorodniki žrtev strelskih pohodov tudi predsednika Bidna pozivajo k odločnejšemu ukrepanju. 
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden je ob 4. obletnici strelskega pohoda na srednji šoli v Parklandu na Floridi, ki je zahteval 17 življenj, znova pozval h koncu nasilja s strelnim orožjem v ZDA. Kongres je vnovič pozval k zaostritvi zakonodaje o strelnem orožju ter k povečanju sredstev za policijske agencije po ZDA.

"Na ta težak dan žalujemo skupaj z družinami iz Parklanda, ki se jim je življenje v trenutku postavilo na glavo, ki so morale zakopati globoko pod zemljo dele svojih duš. Moja vlada stoji ob strani tistim, ki si prizadevajo za konec epidemije nasilja s strelnim orožjem," je sporočil Biden.

Po izbruhu pandemije covida-19 je začelo nasilje s strelnim orožjem po ameriških mestih naraščati. Biden je bil pred tednom dni v New Yorku, da predstavi svojo strategijo boja proti nasilju s strelnim orožjem, ki se najbolj tragično izraža s pokoli na ameriških šolah.

Biden je sicer naznanil oziroma vodil prizadevanja za boj proti strelnemu orožju tudi na položaju podpredsednika ZDA, vendar se ni nič spremenilo niti po pokolu predšolskih otrok leta 2012 na srednji šoli Sandy Hook v Newtownu.

Strelski napad 19-letnika na srednji šoli Marjory Stoneman Douglas v Parklandu je pred štirimi leti zahteval 17 življenj. Po napadu se je za nekaj časa okrepilo gibanje šolskih otrok proti orožju, ki je pripeljalo do majhnih sprememb glede orožarske zakonodaje na državni ravni na Floridi. Vendar bistvenega napredka ni bilo, strelci niso kaznovani, če ni prič in se lahko izgovorijo na občutek ogroženosti.

Na zvezni ravni spremembe niso mogoče, ker jim republikanci nasprotujejo, ob strani pa jim stoji dovolj demokratov, ki jih je strah negativne kampanje orožarskega lobija. Vendar pa se prizadevanja proti orožju in za spremembo ameriške kulture orožja nadaljujejo.

nrSITVN3HEw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.