Uredništvo

 |  Kultura

Svet hitre hrane, hitrega seksa in prekarnega dela

Premiera britanske realistične drame Shopping and Fucking

V ljubljanskem Mini teatru bodo danes ob 20. uri premierno uprizorili britansko realistično dramo Marka Ravenhilla Shopping and Fucking v režiji Brine Klampfer, ki je nastala v koprodukciji s Kulturno umetniškim društvom Krik in Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Drama, ki je nastala leta 1996, je s tematiziranjem tabujev kot so spolnost, homoseksualnost in prostitucija ter rabo vulgarnega jezika pretresla britansko gledališko sceno, pozneje pa sooblikovala takratni novi val odrske poetike, "gledališča u fris." Besedilo je še danes aktualno v njegovi kritiki kapitalizma in boja za preživetje mlajših generacij.

V igri spremljamo protagonista Marka, ki zapusti svoja prijatelja in sostanovalca, Lulu in Robbieja, ker odide na kliniko za odvajanje od drog. Slednja se poleg čustvenega šoka znajdeta v situaciji, ko se morata sama finančno preskrbeti in tukaj se prične njuna bitka na trgu dela, bitka za preživetje, bitka za denar. Nepripravljena se znajdeta v Brianovem primežu, edinemu, ki je že osvojil kapitalistične vajeti in dogmo sveta, v katerem so se znašli: "Denar je civilizacija in civilizacija je denar." Kolikor imaš, toliko veljaš in denar je edino, v kar je mogoče verjeti. Znašli so se v svetu brez velikih zgodb, brez vrednot, svetu hitre hrane, hitrega seksa in prekarnega dela.

Drama, ki je nastala leta 1996, je s tematiziranjem tabujev kot so spolnost, homoseksualnost in prostitucija ter rabo vulgarnega jezika pretresla britansko gledališko sceno, pozneje pa sooblikovala takratni novi val odrske poetike, "gledališča u fris."

Mark Ravenhill (1966) velja poleg Sarah Kane in Anthonya Neilsona za enega vodilnih predstavnikov britanske nove dramatike gledališča »u fris« v 90. letih prejšnjega stoletja. Ravenhill je v Bristolu študiral angleški jezik in dramo. Njegova prva igra, desetminutno dramsko besedilo 𝘍𝘪𝘴𝘵, je bila uprizorjena v programskem sklopu gledališča Finborough, v okviru zbiranja donacij za Red Admiral, projekt pomoči obolelim za aidsom in njihovim sorodnikom. Režiser Max-Stafford Clark, ki si je ogledal uprizoritev, ga je povabil k sodelovanju za celovečerno dramo.

"Tako je nastal Shopping and Fucking, Ravenhillovo prvo celovečerno dramsko besedilo uprizorjeno leta 1996. Avtor pravi, da sta bila za njegov nastanek in potek zgodbe ključna dva dogodka. Prvi je ugrabitev in umor triletnega dečka, ki se je leta 1993 zgodil v Veliki Britaniji, drugi pa je smrt njegovega partnerja, ki je umrl za aidsom. Ravenhill tudi v svojih drugih besedilih pogosto detabuizira homoseksualnost, v njegovih zgodnjih delih pa se pogosto pojavlja motiv, ko najmlajšo dramsko osebo odpeljejo starejši liki in ta posledično izgubi življenje," je zapisala dramaturginja Nina Kuclar Stiković.

V predstavi nastopajo: Tamara Avguštin, Borut Doljšak, Vid Klemenc, Timotej Novaković in Primož Vrhovec. Prevajalka: Irena Duša, dramaturginja: Nina Kuclar Stiković, scenografinja: Maruša Mali, kostumograf: Claudi Sovré Mikelj, koreograf: Sebastjan Starič, lektorica: Metka Damjan, oblikovalca svetlobe: Nina Kuclar Stiković, Matej Primec, oblikovalka zvoka: Mateja Starič, svetovalka za oblikovanje svetlobe: Nastja Miheljak.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.