STA

 |  Svet

Putin: »Najbolje bi bilo, če se Ukrajina odpove Natu in ostane nevtralna«

Odločitev o tem, ali bo vojsko poslal na vzhod Ukrajine bo odvisna od razmer na terenu, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin

Vladimir Putin, ruski predsednik,

Vladimir Putin, ruski predsednik, je sporočil, da je Rusija priznala separatistični republiki Doneck in Lugansk znotraj njunih razširjenih meja ter da dogovora iz Minska ne obstajata več
© Kremlin.ru

"Najbolje bi bilo, če se Ukrajina odpove Natu in ostane nevtralna," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin po tem, ko je dobil zeleno luč parlamenta za napotitev ruske vojske zunaj ruskih meja. Odločitev o tem, ali bo vojsko poslal na vzhod Ukrajine bo odvisna od razmer na terenu, je dejal ruski predsednik.

Sporočil je tudi, da je Rusija priznala separatistični republiki Doneck in Lugansk znotraj njunih razširjenih meja ter da dogovora iz Minska ne obstajata več.

"V tem smislu ne, dogovorov iz Minska ni več. Zakaj bi jih izvajali, če priznavamo neodvisnost teh republik?"

Vladimir Putin,
ruski predsednik

"V tem smislu ne, dogovorov iz Minska ni več. Zakaj bi jih izvajali, če priznavamo neodvisnost teh republik?" je po poročanju tujih tiskovnih agencij Putin dejal na novinarski konferenci.

Doslej ni bilo povsem jasno, ali je Putin v ponedeljek priznal neodvisnost celotnih ukrajinskih regij Lugansk in Doneck ali zgolj samooklicanih republik, ki ju dejansko nadzorujejo proruski separatisti in zavzemata približno tretjino celotnega ozemlja regij.

Putin je tudi pozval k "demilitarizaciji" Ukrajine. "Če bodo naši tako imenovani partnerji založili oblasti v Kijevu s sodobnim orožjem, potem je glavna točka določena stopnja demilitarizacije današnje Ukrajine," je dejal.

"Nisem rekel, da bodo vojaki šli tja takoj po našem srečanju z vami tukaj," je dejal novinarjem. "Nemogoče je predvideti kakršen koli konkreten obris možnih dejanj, odvisno je od konkretnih razmer na kraju samem, na terenu", je dodal.

o9A-u8EoWcI

OJ48GjyVMyU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.