DK, STA

 |  Svet

Japonska ne namerava nameščati jedrskega orožja

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe se je v luči ruske invazije na Ukrajino zavzel za razpravo o jedrskem orožju

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe
© Dominique A. Pineiro / Flickr

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je po ruski invaziji na Ukrajino dejal, da bi morala Japonska resno razmisliti o tem, da bi ZDA dovolila namestitev jedrskega orožja na japonskem ozemlju. Premier Fumio Kishida je izjave predhodnika obsodil in dejal, da Tokio nameščanja jedrskega orožja ne bo dovolil.

Abe, ki je v času svojega mandata bistveno povečeval japonski obrambni proračun, se je v televizijski oddaji v luči ruske invazije na Ukrajino zavzel za razpravo o jedrskem orožju. "Razprave o resničnosti, s katero se soočamo, ne bi smele postati tabu," je dejal.

Pri tem se je oprl na načela zveze Nato, ki ZDA omogočajo namestitev jedrskega orožja v Evropi, in omenil možnost, da bi ZDA jedrsko orožje tudi namestile tudi na Japonskem. Opozoril je, da je Japonska edina država na svetu, ki je bila žrtev napada z atomsko bombo leta 1945.

Ruska invazija na Ukrajino je na Japonskem takoj sprožila vzporednice z morebitno kitajsko invazijo na Tajvan ali prevzemom otokov, ki so pod japonskim nadzorom.

Ruska invazija na Ukrajino je na Japonskem takoj sprožila vzporednice z morebitno kitajsko invazijo na Tajvan ali prevzemom otokov, ki so pod japonskim nadzorom. Abe je tudi dejal, da bi morale ZDA po njegovem mnenju Kitajski jasno povedati, da bodo v primeru napada, branile Tajvan, poroča britanski BBC.

Premier Kashida je Abejeve izjave že obsodil in dejal, da Japonska ne namerava dovoliti nameščanja jedrskega orožja na svojih tleh, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To ne bi bilo v skladu z japonskimi načeli, je pojasnil.

V luči ukrajinskega konflikta je Japonska že uvedla določene sankcije proti Rusiji. Pridružila se je izključitvi ruskih bank iz bančnega komunikacijskega omrežja Swift. Japonski premier pa je na današnjem zasedanju parlamentarnega odbora za proračun povedal tudi, da njegova vlada razmišlja o uvedbi sankcij proti Belorusiji, od koder ruske sile izvajajo napad na Ukrajino, slišati pa je tudi napovedi, da bo država kmalu uradno pridružila ruski vojni proti Ukrajini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.