STA

 |  Svet

Rusija za 36 držav zaprla svoj zračni prostor, tudi za Slovenijo

Na seznamu je 27 članic EU, ki so se v nedeljo odločile, da zaprejo zračni prostor za ruska letala. Več jih je to storilo že prej, tudi Slovenija, ki je zračni prostor za ruska letala zaprla v soboto.

Rusija je za 36 držav zaprla svoj zračni prostor, je sporočila ruska agencija za letalski promet Rosaviacija. S tem se je odzvala na odločitev teh držav, da zaradi ruske invazije v Ukrajino za ruska letala zaprejo svoj zračni prostor. Med njimi je tudi Slovenija.

Na seznamu je 27 članic EU, ki so se v nedeljo odločile, da zaprejo zračni prostor za ruska letala. Več jih je to storilo že prej, tudi Slovenija, ki je zračni prostor za ruska letala zaprla v soboto.

Med državami, za katere je Rusija zaprla svoj zračni prostor, so med drugim še Kanada, Albanija in Norveška.

Izjemo od prepovedi lahko odobri zgolj rusko zunanje ministrstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Seveda bo prišlo do odgovora, ki bo temeljil na načelu recipročnosti, naši interesi pa bodo v ospredju."

Dmitrij Peskov,
tiskovni predstavnik Kremlja

Povračilne ukrepe na odločitev EU za zaprtje zračnega prostora je že pred tem napovedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Seveda bo prišlo do odgovora, ki bo temeljil na načelu recipročnosti, naši interesi pa bodo v ospredju," je povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Peskov je dejal še, da je Rusija sposobna nadomestiti škodo, ki bo nastala zaradi zahodnih sankcij. Ruski predsednik Vladimir Putin se sicer posveča gospodarskim vprašanjem. Poleg tega se je sestal s premierjem Mihailom Mišustinom, finančnim ministrom Antonom Siluanovom, predsednico ruske centralne banke Elviro Nabjulino in izvršnim direktorjem glavne ruske banke Sberbank.

Zahod, vključno z EU, je namreč v odgovor na rusko invazijo v Ukrajino še zaostril sankcije. Napovedal je izključitev nekaterih ruskih bank iz sistema Swift in prepoved transakcij z rusko centralno banko.

b2SaHZmqYPg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.