DK, STA

 |  Politika

Republikanci se oddaljujejo od Trumpovega navdušenja nad Putinom

Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence opozarja, da med republikanci ni prostora za tiste, ki opravičujejo Putina. Prostor naj bi bil le za zagovornike svobode.

Vladimir Putin in  Donald Trump na srečanji G-20 leta 2017 v Hamburgu

Vladimir Putin in Donald Trump na srečanji G-20 leta 2017 v Hamburgu
© kremlin.ru

Bivši podpredsednik ZDA Mike Pence je v petek dejal, da med republikanci ni prostora za tiste, ki opravičujejo ruskega predsednika Vladimirja Putina, s čimer je mislil na bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je Putina ob izbruhu vojne v Ukrajini hvalil kot genialnega človeka.

Republikanci se po uvodnih zadržanih reakcijah počasi le prebujajo ob dejstvu, da jim pri vojni v Ukrajini ne bi bilo treba iskati krivca. Tudi televizija Fox News, kjer so nekateri voditelji odkrito navijali za Putina in Rusijo, je obrnila ploščo.

Nekdanji državni sekretar ZDA Mike Pompeo nič več ne ponavlja uvodnih pohval Putina, Trump gre iz skrajnosti v skrajnost in je nazadnje predlagal, da bi lahko izzvali veliko vojno med Rusijo in Kitajsko, da bi bil mir.

Pence, vodja senatne manjšine Mitch McConnell, Lindsey Graham in ostali vodilni republikanci odkrito kritizirajo Putina, ker je napadel suvereno državo, vendar pa ob tem vseeno najdejo prostor za kritiziranje sedanjega predsednika ZDA Josepha Bidna.

Ta naj bi naredil prav vse narobe, čeprav pa sami česa boljšega doslej še niso predlagali.

Pence, vodja senatne manjšine Mitch McConnell, Lindsey Graham in ostali vodilni republikanci odkrito kritizirajo Putina, ker je napadel suvereno državo, vendar pa ob tem vseeno najdejo prostor za kritiziranje sedanjega predsednika ZDA Josepha Bidna.

Pence je govoril v petek donatorjem v New Orleansu za zaprtimi vrati, njegove izjave pa so pricurljale v javnost šele v nedeljo. Dejal je, da ni prostora med republikanci za tiste, ki opravičujejo Putina. Prostor naj bi bil le za zagovornike svobode.

"Ni naključje, da je Rusija čakala do leta 2020, da napade Ukrajino. Šibkost spodbuja zlo in obseg zla po Ukrajini, kar veliko pove o našem predsedniku," je Bidna ošvrknil Pence.

McConnell je za televizijo Fox News povedal, da ne sme biti nobene zmede glede Putina. "Putin je surovež, je morilec, ki divja, vendar pa se to zanj ne bo dobro končalo," je dejal senator iz Kentuckyja.

Ameriški demokrati Bidnovo politiko do Ukrajine podpirajo, levi komentatorji pa zavračajo Trumpove trditve, da si Putin pod njim ni upal napasti Ukrajine.

Opozarjajo, da mu tega ni bilo treba, saj je Putinovo delo z vnašanjem razdora v zvezo Nato in ogrožanje odnosov z Ukrajino zelo uspešno opravil kar Trump sam. Zaradi izsiljevanja Ukrajine, naj uvede preiskavo Bidna v zameno za vojaško pomoč, si je potem prislužil ustavno obtožbo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.