Izak Košir

 |  Mladina 10  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

#punceinpolpunce

#punceinpolpunce
© Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

#punceinpolpunce, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

Premiera 18/03 ob 20. uri

Drama #punceinpolpunce, ki jo bodo uprizorili na odru Male drame, je nastala po igri Jere Ivanc, priredila in režirala pa jo je Ivana Djilas. Uprizoritev poskuša odgovoriti na vprašanja, kot so, kaj je feminizem, kaj je feminističen tekst, kaj so družbene, spolne, gledališke vloge, kaj pomeni biti ženska, feministka, človek, kaj je feministična predstava, kaj je feministična revolucija ... Predstava prikazuje prizore sedmih žensk, ujetih v zaprtem gledališču. Kaj se zgodi, ko iz odrske teme zaprtega gledališča stopijo lepa Vida, trojanska Helena in papežinja Ivana, interspolna atletinja Stanisława Walasiewicz in astrofizičarka Vera Rubin, Marijana, personifikacija svobode z Delacroixove slike, in Dolores, kip Marije Sedem žalosti? Igrajo Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Saša Pavček, Mia Skrbinac, Nina Valič in Nataša Živković.

Vračanje pogleda, Cukrarna, Ljubljana

11/03—21/08

V Cukrarni bodo odprli letošnjo osrednjo veliko skupinsko razstavo, ki prinaša pogled na ustvarjalne procese in prakse skoraj 60 slovenskih oziroma na Slovenskem delujočih umetnic od 90. let do danes. Marsikatero od izbranih del – na ogled bodo slike, skulpture, videi, performansi, intervencije in zvočni dogodki – velja za referenčni zgled določenega časa ali pa je pionirsko v avtorskih pristopih in izvedbi. Vsako izmed del je povezano z večnimi preizpraševanji – raziskujejo človeka, njegov odnos do soljudi, okolja in drugih oblik življenja, ali pa tehnoznanstvene in družbenopolitične okoliščine, ki ga opredeljujejo. Nekatera pa se osredotočajo na vprašanja identitete, spola, feminizma in reprezentacije umetnic v umetniškem sistemu.

2. FeFi, www.fefi.si

Do 13/03

Do 13. marca si bo na spletni strani Fefi.si mogoče ogledati drugo izvedbo feminističnega filmskega festivala (FeFi), ki postavlja ženske zgodbe in ustvarjalke v prvi plan. FeFi ponuja vpogled v prihodnost, sedanjost in preteklost filmskega delovanja žensk, ki si postavljajo lastna pravila in sledijo svoji poti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.