Imenovanje Pirkoviča je nesprejemljivo iz vsebinskih in proceduralnih razlogov

Proti imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika MMC RTV Slovenija

Aktiv novinarjev Radia Slovenija odločno nasprotuje imenovanju Igorja Pirkoviča za vršilca dolžnosti urednika MMC RTV in zahteva, da ga generalni direktor nemudoma prekliče. Pridružujemo se mnenju kolegov z MMC, da je imenovanje Pirkoviča nesprejemljivo tako iz vsebinskih kot proceduralnih razlogov. Njegovo delo je po naši oceni v nasprotju tako z novinarskim kodeksom kot s poklicnimi merili in načeli novinarske etike v programih RTV Slovenija.

Njegovo imenovanje je za nas nesprejemljivo tudi zato, ker je bilo izpeljano brez upoštevanja mnenja odgovornega urednika Prvega programa Radia Slovenija. Skladno z novim izvedbenim aktom o delovanju MMC ima odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija pravico do izražanja mnenja o imenovanju urednika MMC. Ob tem opozarjamo, da o veljavnosti tega akta presoja Upravno sodišče, saj je pred spremembo akta moral odgovorni urednik Radia Slovenija soglašati z imenovanjem urednika MMC.

Radio Slovenija je pomemben soustvarjalec vsebin na našem skupnem multimedijskem portalu, ki je stičišče vsebin vseh programskih enot RTV Slovenija. Zato je logično, da pri imenovanju urednika sodeluje in z imenovanjem soglaša tudi radijska stran.

Aktiv novinarjev Radia Slovenija

Igor Pirkovič (desno) v družbi predsednika republike Boruta Pahorja in novinarske kolegice Tanje Starič

Igor Pirkovič (desno) v družbi predsednika republike Boruta Pahorja in novinarske kolegice Tanje Starič
© Urad predsednika republike / Twitter

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.