Uredništvo

 |  Družba

»Kar se dogaja v parlamentu, je odraz tega, kar se dogaja v družbi«

IZJAVA DNEVA

"Želim si, da bi lahko rekla, da smo naredili ogromen napredek, ampak ga res nismo. V zadnjih letih so se v avstralski politiki dogajale grozljive stvari. Ženska je pred parlamentom povedala, da jo je v parlamentarni stavbi, kjer je bila zaposlena, posilil sodelavec. Takratni odziv premierja Scotta Morrisona je bil žalitev za vse Avstralke. In kar se dogaja v parlamentu, je odraz tega, kar se dogaja v družbi. Ženske niso deležne enakopravne obravnave."

"V maju nas čakajo volitve. Za mesta, ki so jih doslej v konservativni vladi večinoma zasedali moški, se poteguje ogromno neodvisnih kandidatk. S svojimi političnimi programi izrecno nagovarjajo volivke – tako da spremembe se dogajajo, čeprav morda ne na tak način, kot smo si predstavljale, da se bodo. Ampak nič hudega. Zanimivo bo spremljati, kaj vse lahko doseže to grassroots gibanje."

(Tosca Looby, režiserka dokumentarca Odločna liderka, ki obravnava politično obračunavanje s tekmeci, s poudarkom na seksizmu in mizoginiji, ki ga je bila v obdobju 2010-2013 deležna Julia Gillard, prva avstralska premierka v zgodovini; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

_LVuJEHgxzY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.