DK, STA

 |  Politika

Biden ta teden na Poljsko, ne pa tudi v Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden bo po vrhu Nata, EU in držav G7 odpotoval v Varšavo, kjer se bo srečal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo

Ameriški predsednik Joe Biden bo v četrtek odpotoval v Varšavo

Ameriški predsednik Joe Biden bo v četrtek odpotoval v Varšavo
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden, ki se bo ta teden mudil v Bruslju, bo obiskal tudi vzhodno krilo zveze Nato. Po vrhu Nata, EU in držav G7 v četrtek bo odpotoval v Varšavo, kjer se bo srečal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo. Ob tem so v Beli hiši v nedeljo zavrnili možnost, da bi Biden obiskal tudi Ukrajino.

Biden se bo poleg tega danes slišal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, italijanskim premierjem Mariom Draghijem in britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Tema pogovorov bo usklajen odgovor na ruski napad na Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sredo bo ameriški predsednik odpotoval v Bruselj, kjer se bo v četrtek udeležil več vrhov. Sprva se bodo dopoldne srečali voditelji držav Nata, popoldne pa še članic EU. Poleg tega se bodo v Bruslju srečali še predstavniki držav skupine G7.

Biden bo nato v petek odpotoval na Poljsko, kjer pa ima za soboto načrtovano dvostransko srečanje z Dudo. Predvidoma bosta govorila o humanitarni krizi, ki jo je sprožila ruska invazija na Ukrajino.

Že v začetku marca je bila med drugim na Poljskem na obisku ameriška podpredsednica Kamala Harris. Duda je takrat pozval ameriško vlado, naj sprejme ukrajinske begunce.

Je pa tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki zavrnila možnost, da bi Biden ta teden obiskal tudi Ukrajino.

H51n7UGNMGo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.