DK, STA

 |  Politika

Zelenski: »Ne dajajte evrov okupatorjem«

Moskva svari pred embargom na uvoz ruske nafte, Zelenski k temu poziva EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
© Wikimedia Commons

Embargo na uvoz ruske nafte bi neposredno prizadel vse, so danes v luči pozivov k prepovedi trgovanja z Moskvo, ki jih je slišati v EU, opozorili v Kremlju. Je pa k temu Evropo danes pozval ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je danes dejal, da bi bil naftni embargo odločitev, ki bi prizadela vse. "Tak embargo bi imel resne posledice za svetovni energetski trg, imel bi tudi zelo hude negativne posledice za Evropo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Predstavniki več članic unije, med njimi Poljske in baltskih držav, so se v zadnjih dneh namreč zavzeli za popolno prekinitev trgovanja z Rusijo zaradi njene agresije na Ukrajino. Nekatere druge članice, med njimi Nemčija, ki je energetsko zelo odvisna od Rusije, temu za zdaj nasprotujejo.

"Tak embargo bi imel resne posledice za svetovni energetski trg, imel bi tudi zelo hude negativne posledice za Evropo." 

Dmitri Peskov,
tiskovni predstavnik Kremlja

K prekinitvi trgovanja z Rusijo je unijo danes pozval tudi ukrajinski predsednik. "Prosim, ne sponzorirajte vojaškega orožja te države, Rusije. Ne dajajte evrov okupatorjem. Zaprite jim vsa pristanišča. Ne izvažajte jim blaga. Odpovejte se energentom. Pritisnite na Rusijo, da bo zapustila Ukrajino," je dejal v videonagovoru.

O nadaljnjih sankcijah proti Rusiji danes v Bruslju razpravljajo zunanji ministri unije, o tem bodo govorili tudi voditelji unije na srečanju v četrtek in petek, ki se ga bo udeležil ameriški predsednik Joe Biden.

ZDA so sicer ta mesec že napovedala prepoved uvoza nafte in plina iz Rusije.

A, kot je opozoril Peskov, jih ta ukrep precej manj prizadene kot Evropo. "Za Evropejce pa bo težko," je dodal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.