Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Vojna histerija

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Nemoč Zahoda, ki je prisiljen od daleč opazovati pokol nad Ukrajinci, je frustrirajoča. Podobno kot naš premier se zato tudi ameriška liberalna javnost navdušuje nad idejo, da bi NATO nad Ukrajino uvedel območje prepovedi preletov. Takšno neposredno soočenje jedrskih velesil bi seveda lahko pomenilo uničenje sveta, a zdi se, kot da je z argumenti v slogu "Putin si ne bo upal sprožiti jedrskega konflikta" vojna histerija popolnoma zaslepila razum.

Tako na liberalni kot na desni strani pa se obenem nadaljuje tudi lov na čarovnice. Vsak, ki si drzne podvomiti v prevladujoč medijski narativ, opozoriti na druge vojne ali pisati o ukrajinskem neonacističnem problemu, je hitro označen za putinista.

Refleksni val militarizacije zajema Evropo in kot kaže, bo odnos do vojne ter oboroževanja ena od osrednjih predvolilnih tem, glede katere ni enoten niti KUL. Stranka Levica tako postaja glas vpijočega v puščavi, ki poziva k umirjanju strasti: več orožja ne pomeni več – ampak manj miru.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.