STA

 |  Svet

Navalni kriv še goljufije

To pomeni, da bo moral v zaporu verjetno preživeti še dodatnih nekaj let

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni
© Mitya Aleshkovsky / Wikimedia Commons

Rusko sodišče je danes že zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega spoznalo za krivega goljufije, kar pomeni, da bo moral v zaporu verjetno preživeti še dodatnih nekaj let, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Navalni je kriv goljufije, kar pomeni kraje lastnine s strani organizirane skupine," je dejala sodnica Margarita Kotova.

"Navalni je kriv goljufije, kar pomeni kraje lastnine s strani organizirane skupine."

Margarita Kotova,
sodnica

Sodnica ga je nato dodatno spoznala še za krivega nespoštovanja sodišča.

Glavnega političnega nasprotnika ruskega predsednika Vladimirja Putina Navalnega so tako spoznali krivega, da je od svoje politične organizacije za osebno rabo ukradel za več kot 4,7 milijona ameriških dolarjev donacij.

Navalni je bil danes oblečen v svojo črno zaporniško uniformo, ko je prišel v sodno dvorano, ki se nahaja v kazenski koloniji.

Rusko tožilstvo je že prejšnji teden za Navalnega zahtevalo, da se mu zaporna kazen podaljša na 13 let in se ga premesti v strožji del kazenske kolonije. Dodatno tožilstvo zahteva še denarno kazen v višini 1,2 milijona rubljev oziroma 10.500 evrov.

Navalni, ki so ga zaprli lani v začetku leta po vrnitvi z zdravljenja v Nemčiji, proces ocenjuje kot politično motiviran. Navalni se je v Nemčiji zdravil po zastrupitvi z novičokom avgusta 2020.

Trenutno v kazenski koloniji prestaja kazen zaradi še ene domnevne korupcijske afere iz leta 2014, zaradi katere je bil obsojen na dve leti in pol zapora.

Rusko tožilstvo je že prejšnji teden za Navalnega zahtevalo 13 let zaporne kazni.

Navalni, ki so ga zaprli lani v začetku leta po vrnitvi z zdravljenja v Nemčiji, proces ocenjuje za politično motiviranega. Navalni se je v Nemčiji zdravil po zastrupitvi z novičkom avgusta 2020.

Trenutno v kazenski koloniji prestaja kazen zaradi še ene domnevne korupcijske afere iz leta 2014, zaradi katere je bil obsojen na dve leti in pol zapora.

C6Da0ouZyoA

tWTY8PN7CO0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.