STA

 |  Svet

Putina zapustil zvesti odposlanec

"Čubajs je odstopil na lastno željo," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po navedbah neimenovanih virov pa naj bi bila vzrok vojna v Ukrajini.

Vladimir Putin in N leta 2000 v Sankt Peterburgu

Vladimir Putin in Anatolij Čubajs leta 2000 v Sankt Peterburgu. Čubajs (66) je naloge v ruskem vrhu opravljal več desetletij, znan je bil kot glavni arhitekt privatizacije v Rusiji v 90. letih prejšnjega stoletja, v času predsednika Borisa Jelcina.
© Kremlin.ru

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je zapustil njegov odposlanec za sodelovanje z mednarodnimi organizacijami Anatolij Čubajs. Kot so potrdili v Kremlju, je odšel na lastno željo, drugih podrobnosti niso navedli. Po navedbah neimenovanih virov pa naj bi bila vzrok vojna v Ukrajini.

Kot poroča BBC, je to najbolj znan Putinov sodelavec, ki je zapustil položaj, odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino.

"Čubajs je odstopil na lastno željo," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Po navedbah tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, je odšel zaradi vojne v Ukrajini, Rusijo je zapustil in se ne namerava vrniti. Ruski mediji poročajo, da je odšel v Turčijo.

Čubajs naj bi tudi priporočil Putina, tedaj častnika tajne službe KGB, za delo v Kremlju.

66-letni Čubajs je naloge v ruskem vrhu opravljal več desetletij, znan je bil kot glavni arhitekt privatizacije v Rusiji v 90. letih prejšnjega stoletja, v času predsednika Borisa Jelcina.

Čubajs naj bi tudi priporočil Putina, tedaj častnika tajne službe KGB, za delo v Kremlju.

Kasneje je postal vodja ruske nanotehnološke družbe Rusnano, leta 2020 pa ga je Putin imenoval za odposlanca za sodelovanje z mednarodnimi organizacijami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.