Zaton zahoda

Ta posebna »operacija«, kot jo imenuje ruski predsednik Vladimir Putin, bo naredila toliko škode, da si večina Evropejcev v tem trenutku ne predstavlja. Ne gre za to, da bi premagali ukrajinsko vojsko, ki se z vsakim dnem bolj krepi, ker je odpor proti zavojevalcem vsak trenutek hujši, ker ruska soldateska ruši vse pred seboj. Njim ni mar, če imajo pred seboj kulturne, zgodovinske spomenike ali stolpnice, katedrale ali bolnišnice. In za sabo pušča izropano deželo in mine, ki naj ubijajo tudi potem, ko jih ne bo več tam. Putin se obnaša, kot bi prakso iskal pri sirskem predsedniku Asadu, ki je zgodovinsko dvomilijonsko mesto Alep spremenil v mesto duhov. Velja pogledati na svetovni splet, kakšno je bilo to velemesto pred Asadovim pustošenjem in kakšnega izgleda je danes. Prav zdaj napadajo strateško pomembno pristanišče Odeso, ki pa ni pomembno samo kot pristanišče. Je kulturno zgodovinsko središče, ob katerem si bo ruska vojska polomila kosti in zobe, ker so Ukrajinci imeli čas postaviti obrambo. A tudi tu kot v Harkovu ali v Mariupolu ali v predmestjih Kijeva bo šlo do skrajnega razrušenja. Putinu niso mar ne žrtve in ne škoda, ki jo bo utrpela ta država. A ne bo je utrpela le Ukrajina, utrpelo jo bo tudi rusko ljudstvo, ker oni pač ne bodo mogli v nedogled govoriti, kot Nemci po končani 2. svetovni vojni, da niso vedeli, kaj počnejo nacisti v taboriščih.

Če prebivalci Rusije po mesecu rušenja Ukrajine in ubijanja tega »bratskega« ljudstva zdaj še 70 odstotno podpirajo Putinovo »operacijo« ali se lahko izgovarjajo na »nismo vedeli« ali »tako smo bili obveščeni«, pa čez en mesec te pripovedke in izgovori ne bodo več veljali. In rusko ljudstvo bo krivo, da ni odstavilo Putina in njegovo barbarsko početje. Zdaj živimo v času, ko novice krožijo hitreje kot virus covid 19 in prav gotovo živi nekaj milijonov ali nemara deset milijonov Rusov zunaj Rusije in ti imajo stike z domačimi ali prijatelji ali sorodniki. In če se pokličejo, se ne menijo samo o vremenu ali nogometu ali, kaj so včeraj zajtrkovali ali kdo se je ločil ali katera je rodila. Rusko ljudstvo bo krivo in seveda odgovorno, da ni odstavilo Putina in njegove klike, ob izgubi padlih vojakov sinov v nesmiselni vojni bo na koncu trpelo tudi izgubo Krima in pokrajin Doneck in Lugansk ter povračilo škode porušene Ukrajine. Ukrajinsko ljudstvo ob vseh človeških žrtvah ter ob vsej materialni škodi, ob vsem trpljenju ob begu za golo življenje, ob uničenem družinskem življenju, ob joku otrok, stiskah, stradanju in zmrzovanju, ob izgubljeni mirni prihodnosti ene ali celo več generacij, nikakor ne bo pristalo na manj, kot sem napisal. In ves ta presoljen boršč bo moralo pojesti rusko ljudstvo. In nikakor se ne bi čudil, če bi se vojna sčasoma preselila tudi čez mejo na rusko stran, češ naj še oni duhajo vonj smodnika.

Putin ne kaže niti malo popustljivosti, zato je skrajni čas, da se iz otopelosti zdrami rusko ljudstvo. Nekaj bi se vendarle lahko naučili iz zgodovine. Če sta se Napoleon in Hitler opekla v Rusiji, se bo zdaj Putin v Ukrajini in se v zgodovino zapisal kot Hitler 21. stoletja in največja ruska blamaža tega časa. Človeška neumnost je brezmejna. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.