STA

 |  Politika

Direktor Narodnega muzeja Slovenije odstopil zaradi sporne razstave

Škandal zaradi ponaredkov počasi dobiva epilog

Hobi direktorja v odstopu Pavla Carja – oblačenje v vojaške uniforme

Hobi direktorja v odstopu Pavla Carja – oblačenje v vojaške uniforme
© Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav

Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je v izjavi za javnost sporočil, da zaradi objektivne odgovornosti nepreklicno odstopa z mesta direktorja. Kot je povedal, je bil glede razstave Popotovanja, ki naj bi obsegala dela največjih svetovnih slikarjev, naiven, saj da je vodenje razstave zaupal napačni osebi.

Car je še povedal, da ko je nastopil mesto direktorja decembra 2019, je vedel, da ima muzej izjemno ekipo strokovnjakov, ki jim je vsebinsko povsem zaupal.

Sam je želel, da se obiskovalci vrnejo v muzej, zato tudi odločitev za sporno razstavo. Ta je v ne le strokovni javnosti vzbudila ogorčenje, saj naj bi šlo za očitne ponaredke del velikanov svetovne likovne umetnosti, kot so Pablo Picasso, Paul Cezanne, Henri de Toulouse-Lautrec in Joan Miro.

Car je še poudaril, da z razstavo, ki bi jo morali odpreti v sredo, ni sledil lastnemu koristoljubju.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v izjavi za javnost povedala, da jo je direktor o nameri, da namerava odstopiti, obvestil danes. Kot je poudarila, njegovo odločitev, ki jo je sprejela, spoštuje.

Na ministrstvu za kulturo so še sprožili postopke za novo vodstvo. Po ministričinih zagotovilih bodo izbrali strokoven kader, ki bo povrnil ugled najstarejši muzejski ustanovi v Sloveniji. Prav zaradi ohranjanja ugleda te ustanove je, kot je prej povedal Car, tudi odstopil.

Na novinarsko vprašanje o reviziji razstavnega projekta je ministrica odvrnila, da bodo opravili pregled dela s prihodnjim vodstvom in poskušali ugotoviti, "kako je do tega prišlo".

Kdo bo nasledil Carja, še ni znano, saj da je njegova odločitev še zelo sveža. Ali se bo v vse skupaj vpletla policija, ministrica nima informacij, na ministrstvu pa je, kot pravi, še ni bilo.

ZrMOqcaqmFk

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.