Helikopter ali letalo ni dovolj

Slovenija potrebuje samostojno službo za gašenje iz zraka

Hrvaški kanader med gašenjem požara na Renškem vrhu. Na Hrvaškem imajo 16 gasilskih letal, od tega šest kanaderjev, vrednih 30 milijonov dolarjev.

Hrvaški kanader med gašenjem požara na Renškem vrhu. Na Hrvaškem imajo 16 gasilskih letal, od tega šest kanaderjev, vrednih 30 milijonov dolarjev.
© Luka Dakskobler

Ob večini intervencij na terenu, sploh na Krasu, se vedno znova izkaže potreba po hitrem posredovanju iz zraka, saj je teren, kjer prihaja do požarov, večinoma težko dostopen, velikokrat pa delo gasilcev otežuje spreminjajoča se smer vetra. Tu trčimo ob prvi sistemski problem – Slovenija nima decidirane službe za zračno podporo, ne za reševanje, prevoz, kaj šele za gašenje. Ob intervencijah gasilcev CORS (Center za obveščanje RS) usklajuje sodelovanje z drugimi službami oziroma ministrstvoma – ministrstvom za obrambo in notranje zadeve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Aurelio Juri, Koper

    Helikopter ali letalo ni dovolj

    Prebral sem z velikim zanimanjem razmišljanja Daliborja Jovanoviča v Mladini 29.7.2022 o tem, kako zastaviti pri nas protipožarni sistem, ki bo lažje in učinkoviteje kos situacijam, kakršno smo doživeli in zanjo trepetali nedavno na Krasu in ki je pokazala nemalo pomanjkljivosti v smislu pravočasnega posredovanja in obvladovanja požarov ter omejevanja škode. Več