Izak Košir

 |  Mladina 33  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

M’hammed Kilito: nagrajena serija Preden izgine

M’hammed Kilito: nagrajena serija Preden izgine

2. Kranj Foto fest, različne lokacije, Kranj

24/08—25/09

Kranj Foto fest je lani nastal z željo, da podpira dela slovenskih in tujih fotografskih umetnikov ter zgradi močno in trajno platformo za sodobno fotografijo. Tema letošnjega festivala je Dom: prostor prehoda ali še natančneje – stanovanje kot človekova pravica, pregon zaradi podnebnih sprememb, naravne nesreče, oboroženi spopadi, gentrifikacija, nedostopnost nepremičnin in slabe socialne politike. Na javni razpis je prispelo 305 prijav iz več kot 70 držav s šestih celin, žirija pa je nato nagradila 21 projektov – samostojna razstava je pripadla Maročanu M’hammedu Kilitu, dela drugih pa si lahko ogledate na skupinskih razstavah. Več na kranjfotofest.org.

25. Mladi levi, Stara mestna elektrarna in druge lokacije, Ljubljana

19/08—27/08

Nepogrešljivi obiskovalec Ljubljane ob koncih avgusta, festival sodobnih odrskih umetnosti Mladi levi, praznuje četrt stoletja. Tudi letos bo postregel s predstavami z vseh koncev sveta, od Čila do Tajske, hkrati pa bo tudi srečevališče mednarodnih mrež in projektov ter prostor izobraževalnih delavnic in pogovorov. Med drugim nas vabijo k ogledu predstave Pohabljeni, ki govori o policijskem nasilju na velikih čilskih protestih leta 2019, in instalacije Neje Tomšič, ki bo predstavljena premierno, pa tudi denimo k ogledu zadnjega dela trilogije o podvodnem rudarjenju, ki se sprašuje, kaj tovrstno delovanje prinaša planetu ter kakšne so posledice za okolje in ljudi. Več na bunker.si.

15. Črnfest, različne lokacije, Črnomelj

19/08—03/09

Črnfest je festival dobre glasbe, otroškega rajanja, gledališča, športa in kulinarike. Mlada ekipa organizatorjev z izbranim programom v lokalno okolje vabi glasbo in kulturo, ki jo praviloma uživajo le prebivalci večjih mest, obiskovalkam in obiskovalcem pa ponuja tudi intimnejše srečanje in doživljanje nastopajočih. Letos bodo na koncertnem odru med drugim nastopili Dan D, MRFY, Hauptman ter Drill, Žena in Arne, več pa na crnfest.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.