Uredništvo

 |  Kultura

Mazzini: »Virus je ostal, mi pa se pretvarjamo, da ga ni, to mi je fascinantno smešno«

IZJAVA DNEVA

"To je res smešno, virus je ostal, mi pa se pretvarjamo, da ga ni, to mi je fascinantno smešno. Če se ponovim − manj stika z realnostjo imamo, lažje živimo. Že dolga leta sem imel v glavi, da bi napisal knjigo o odnosih, nisem pa želel pisati romana, ampak knjigo o odnosih. Zelo spremljam razne statistike, raziskave in analize iz tega področja. Jasno je, da gredo odnosi po celi zahodni civilizaciji v 'maloro'. Kako pa je pri nas? Ne morem sklepati zgolj po svoji družini, a opažam strašno nezmožnost komunikacije. Na moja vrata je tako potrkala teoretska knjiga o odnosih, v tistem času me je zapustila tedanja partnerka, in to šestkrat zapored! Postavili sta se mi dve pomembni vprašanji: zakaj bi nekdo nekoga zapuščal šestkrat zapored, vmes pa se stalno vračal? In zakaj bi nekdo (v tem primeru seveda jaz) to gledal? Nisem človek, ki bi odpiral in zapiral vrata za nekom, adijo! Počasi se je nakazal odgovor, ko so se mi v sanjah in polbudnosti začeli vračati čudni spomini iz otroštva, ki so bili neverjetni, nisem jih mogel nikamor umestiti. Bil sem z zlomljenim srcem, nisem vedel, kaj se dogaja, potem pa je udaril še covid, zaradi česar smo bili zaprti v svoja domovanja in občine. Hodil sem po sprehodih, kjer sem srečeval prijatelje, vsak je imel zame kak nasvet, od tega, da bi moral deset dni klečati pri budistih, prehoditi Camino do šamanov in hoje po žerjavici. Vse se mi je zdelo neumno, dokler na eni točki nisem rekel 'ja'. Vse nasvete sem napisal na list in si rekel, da bom vse to poskusil. Smešno je bilo, ker je šlo za čas korono, vse sem skušal organizirati. Med lockdownom sem se ukvarjal prav s tem. Bilo je super, ker če ste v neki nesreči z zlomljenim srcem, ste v pasivnem položaju. Že to, da sem se vsega tega lotil, sem se prestavil v aktivni položaj. Namenoma sem si Camino prihranil za konec (septembra in oktobra). Tam sem hodil in hodil, dneve in dneve nisem srečal (skoraj) nikogar, kar je pomenilo, da sem v glavi pisal to knjigo, na mobilni telefon sem si shranjeval posnetke, ko sem prišel domov, sem ugotovil, da jih imam 350. In potem sem napisal knjigo."

(Pisatelj in režiser Miha Mazzini o svoji novi knjigi Osebno, ki se začne marca 2020, ko ga je zapustila partnerica, hkrati pa se je začel prvi val pandemije; v knjigi se na eni strani poda na pot iskanja rešitve, na drugi strani pa gre predvsem za raziskovanje odnosov; v intervjuju na podkastu Številke za MMC RTV SLO)

Miha Mazzini

Miha Mazzini
© Borut Peterlin

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.