Uredništvo

 |  Kultura

Laibach / »Rusi niso najbolj prijazni sosedi in v tem pogledu Ukrajince lahko razumemo«

Laibach so po odpovedi koncerta v Kijevu v intervjuju za Večer poudarili, da mora biti umetnost provokativna, neodgovorna in politično nekorektna, vse drugo je laž

Milan Fras, vokalist zasedbe Laibach

Milan Fras, vokalist zasedbe Laibach
© Matija Puzar / WikiCommons

Skupina Laibach je 31. marca želela nastopiti v ukrajinski prestolnici Kijev, a je organizator koncert v nedeljo odpovedal, ker je napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in kontroverznih reakcij. "Da bi preprečili nepotrebno razdelitev Ukrajincev na različne tabore in da bi odpravili vzrok razdora, smo se odločili odpovedati koncert skupine Laibach v Bel Etage," je organizator objavil na Facebooku.

Kot je v intervjuju za Večer povedal ustanovni član Laibacha Ivan Novak, so ob obletnici vojne tudi oni želeli Ukrajincem izkazati jasno in nedvoumno podporo v njihovi pravični borbi proti ruski agresiji. "Zaradi naših stališč o možnih vzrokih te vojne, ki niso popolnoma identični z ukrajinskimi stališči, smo sicer pričakovali žolčne reakcije, ne pa tudi odpovedi koncerta. Seveda smo bili zaradi tega presenečeni, vendar Ukrajincev zaradi tega niti približno ne obsojamo."

"Iz zgodovine vemo, da Rusi niso najbolj prijazni sosedi in v tem pogledu Ukrajince lahko razumemo. Ne pristajamo pa na to, da pri razumevanju te vojne ne smemo imeti svojega pogleda, ki temelji tudi na konkretnih zgodovinskih interpretacijah in dokumentih, ne glede na to, da se pri tem mogoče lahko tudi motimo," je še dejal Novak.

"Zahteva, da se moramo izjasniti, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, s strani organizatorja koncerta ni bila izražena eksplicitno, toda jasno je poudaril, da naša izjava, da v tej vojni sicer podpiramo Ukrajino, vendar istočasno ne zavračamo ruske umetnosti, ni bila dobro sprejeta."

Ivan Novak,
Laibach

Na vprašanje, da je bil koncert odpovedan, ker niso želeli ugoditi lokalnemu organizatorju z izjavo, da je vsa ruska umetnost ničvredna, pa je Novak za Večer odgovoril: "Zahteva, da se moramo izjasniti, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, s strani organizatorja koncerta ni bila izražena eksplicitno, toda jasno je poudaril, da naša izjava, da v tej vojni sicer podpiramo Ukrajino, vendar istočasno ne zavračamo ruske umetnosti, ni bila dobro sprejeta. Tukaj je njegova dobesedna razlaga: 'Za nas je zdaj vse rusko strupeno. Ruska literatura je zla, ruski jezik je zel, vse rusko povzroča samo sovraštvo. Vidim, da tega niste vedeli, vendar so vaše izjave povzročile precejšnje ogorčenje.' In to je bil tudi eden glavnih razlogov, zakaj je bil koncert - iz varnostnih razlogov - s strani organizatorja odpovedan."

"Zaradi naših stališč o možnih vzrokih te vojne, ki niso popolnoma identični z ukrajinskimi stališči, smo sicer pričakovali žolčne reakcije, ne pa tudi odpovedi koncerta. Seveda smo bili zaradi tega presenečeni, vendar Ukrajincev zaradi tega niti približno ne obsojamo."

Ivan Novak,
Laibach

O tem, kako pomembna je za Laibach umetniška svoboda in do kod so pripravljeni popuščati pri tem, pa je Novak v intervjuju za Večer povedal: "Razumemo, da ima umetniška svoboda v različnih kontekstih različno vsebino in da povsod ni vse možno in dovoljeno, ampak v resnici umetnost mora ostati divja in neulovljiva, tudi če naleti na takšne ali drugačne prepreke. Vsaka prepreka naj bo zanjo samo in zgolj nov izziv."

O pomenu kulture za premagovanje sovraštva, je Novak dejal, da je kultura sicer širši pojem od umetnosti, in če ni kulture (komunikacije, sočutja, etike, sobivanja, smrti in veselja), potem seveda življenje samo nima pravega smisla. "Osnovna vloga umetnosti je tudi v vojni situaciji ista kot sicer - umetnost mora biti provokativna, neodgovorna in politično nekorektna. Vse drugo je laž. Tudi Kajuh in Balantič sta s svojo liriko presegala ideološke delitve in nasprotja, v katere sta sicer bila fizično ujeta."

"Osnovna vloga umetnosti je tudi v vojni situaciji ista kot sicer - umetnost mora biti provokativna, neodgovorna in politično nekorektna. Vse drugo je laž. Tudi Kajuh in Balantič sta s svojo liriko presegala ideološke delitve in nasprotja, v katere sta sicer bila fizično ujeta."

Ivan Novak,
Laibach

Na vprašanje, ali si v kateri od držav še posebno želijo nastopiti, da bi lahko s tem kaj prispevali k rušenju avtokracij, totalitarizmov, pa je Novak v intervjuju za Večer odgovoril: "Nastopili bi radi povsod, kjer je to še možno, ne da bi morali zaradi tega na kolena. Seveda pa nimamo nobene potrebe nastopiti tam, kjer si nas ne želijo."

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.