Uredništvo

 |  Politika

Zdravnik iz afere UKC naj bi bil v sorodu z Urško Bačovnik Janša

Golob je namignil, Tarča tvitnila, Janša zanikal, a ne povsem

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša
© Borut Peterlin

Ekipa oddaje Tarča je na Twitterju zapisala, da naj bi bil nevrokirug Roman Bošnjak, vpleten v domnevno korupcijsko afero v UKC Ljubljana, stric Urške Bačovnik Janša, soproge predsednika SDS Janeza Janše. "Moja soproga Urška Bačovnik Janša ni nečakinja kirurga Romana Bošnjaka oziroma njegova bližnja sorodnica. Res pa je njena mama njegova daljna sorodnica. Sam pa sem z njim povezan manj kot je Robert Golob povezan z bivšimi od svoje spremljevalke Tine Gaber, zato naj netrosi neumnosti po TV studiih," je nato tvitnil Janša. 

Zapis ekipe oddaje Tarča na Twitterju

Zapis ekipe oddaje Tarča na Twitterju
© Twitter

Bošnjak naj bi po poročanju POP TV od tuje državljanke, ki je UKC Ljubljana plačala 27.000 evrov za poseg v sklopu samoplačniških storitev, hotel še nakazilo dodatnih 6000 evrov zasebnega honorarja na račun agencije v Hongkongu. Več o tem v članku z naslovom Kirurg tuji državljanki za operacijo zaračunal 6000 evrov zasebnega honorarja.

Zapis predsednika SDS Janeza Janše o tem, da je njegova soproga v sorodu z zloglasnim kirurgom

Zapis predsednika SDS Janeza Janše o tem, da je njegova soproga v sorodu z zloglasnim kirurgom
© Twitter

Bošnjak in Urška Bačovnik Janša sta sicer soavtorja vsaj enega skupnega znanstvenega članka. Kot je razvidno iz objave na tem spletnem mestu, sta isti znanstveni članek, objavljen leta 2007, podpisala tudi zdravnika Simon Podnar in Mitja Benedečič. 

ss

Bošnjak in Urška Bačovnik Janša kot soavtorja znanstvenega članka leta 2007 
© BioMed Central

Zaradi afere je Bošnjak odstopil z mesta predstojnika nevrokirurške klinike, predsednik vlade Robert Golob pa je pred dnevi v oddaji 24ur zvečer namignil, da je Bošnjak povezan z vsaj enim pomembnim politikom. "Bi bil pa presenečen, če bi se izkazalo, da je mogoče oseba, o kateri govorite, v sorodstvu s kakšnim političnim veljakom," je dejal Golob.

"Po informacijah Tarče je politik, ki ga je premier navajal v povezavi s kirurgom Romanom Bošnjakom, nihče drug kot Janez Janša. Njegova soproga Urška Bačovnik je namreč Bošnjakova bližnja sorodnica: nečakinja. Zakaj je premier to informacijo navrgel, ni jasno."

Tarča na Twitterju

"Po informacijah Tarče je politik, ki ga je premier navajal v povezavi s kirurgom Romanom Bošnjakom, nihče drug kot Janez Janša. Njegova soproga Urška Bačovnik je namreč Bošnjakova bližnja sorodnica: nečakinja. Zakaj je premier to informacijo navrgel, ni jasno," je na Twitterju zapisala ekipa Tarče. 

"Moja soproga Urška Bačovnik Janša NI nečakinja kirurga Romana Bošnjaka oziroma njegova bližnja sorodnica. Res pa je njena mama njegova daljna sorodnica."

Janez Janša,
predsednik SDS

V preteklosti je Janez Janša svojim političnim tekmecem na levici večkrat javno očital domnevno sporne sorodstvene povezave, v njegovi stranki SDS pa so nemalokrat zaposlovali nepotistično, kar sta v nekaterih primerih ugotovili tudi delovna inšpekcija in KPK. 

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.