STA

 |  Politika

Golob vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora ponudil Niki Kovač

Predsednik vlade je napovedal, da se bo strateški svet za preprečevanje sovražnega govora prvič sestal v petek 

Nika Kovač je bila tudi že sama žrtev sovražnega govora in nasilja iz sovraštva

Nika Kovač je bila tudi že sama žrtev sovražnega govora in nasilja iz sovraštva
© Borut Krajnc

Premier Robert Golob je najostreje obsodil ponedeljkov napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Meni, da gre za posledico sovražnega govora, ki aktivno spodbuja verbalno in fizično nasilje nad ženskami. Napovedal je, da se bo v petek prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, njegovo vodenje je ponudil Niki Kovač.

Golob je v izjavi po srečanju članov vlade s poslanci strank vladne koalicije najprej spregovoril o napadu na Kovačevo, ki jo je v ponedeljek na območju Bežigrada v Ljubljani verbalno napadel moški. Policija je za STA potrdila, da so prejeli prijavo in še zbirajo obvestila ter ugotavljajo vse okoliščine dogodka. Dodali so, da iščejo moškega športne postave brez las, ki je bil oblečen v siva oblačila.

Verbalno in fizično nasilje nad ženskami je po Golobovih besedah postalo vsesplošno. "Politiki bi se morali trikrat vprašati, ali je res ustrezno, da v tem sodelujejo," je dejal. Meni, da marsikateri politik ne zmore te trezne presoje, zato jih ponovno poziva naj se zadržijo pri vzpodbujanju sovraštva.

"Politiki bi se morali trikrat vprašati, ali je res ustrezno, da v tem sodelujejo."

Robert Golob,
premier

Za petek je napovedal prvi sestanek strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, v katerem bodo sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo. K sodelovanju je povabil Dragana Petrovca in Niko Kovač, ki ji je tudi ponudil vodenje sveta. "Mislim, da ni bolj primerne osebe, predvsem zato, ker je ona najbolj izpostavljena žrtev tega sovražnega govora, žal pa niti približno ni edina," je ocenil.

Kovačeva je na Facebook profilu Inštituta 8. marec v ponedeljek zapisala, da so jo znova napadli. Z žaljivkami in jeznimi besedami jo je nagovoril moški, nato je tudi vstal in se zagnal proti njej ter vpil o delovanju inštituta. Poklicala je policijo in oddala prijavo. "Vemo, da se ne smemo umikati glasnim grozečim moškim," je med drugim zapisala.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.