Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Jezdeca

Nostalgična zgodba o dveh prijateljih, ki se podata na cesto v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe

V Kinodvoru bo 5. aprila ob 20.30 premiera filma Jezdeca. Mladi slovenski režiser Dominik Mencej, navdihnjen z Golimi v sedlu, je posnel nostalgično zgodbo o dveh prijateljih, ki se podata na cesto v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe. Film je prejel nagrado občinstva in vesno za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma v Portorožu..

Slovenija, spomladi 1999. Prijatelja iz majhne vasi se odločita, da bosta predelala svoja mopeda v chopperja in se podala na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Ženejo ju podivjani impulzi, hkrati pa preganjajo konservativni tradicionalni vzorci. Začneta verjeti in razumeti stvari, ki si jih prej nista mogla niti predstavljati. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist, ki je prepotoval svet v iskanju svobode, ne da bi mu jo uspelo tudi najti. Drug drugemu in vsak sebi postavljata izzive skozi skupne izkušnje, pri čemer trgata vezi s predstavami o starem in dajeta prostor novemu.

Pot pa je polna skritih nevarnosti: nenadna smrt enega od sopotnikov ogrozi njuno prijateljstvo, bolečina pa je neznosna, če ne moreš nikogar okriviti. Osebne vrednote so na preizkušnji, božji namen nejasen, svobodna volja pa vprašljiva. Izkaže se, da je njuno popotovanje drugačno, kot sta pričakovala. Da bi se osvobodila, morata poiskati svojo identiteto, kar jima nepreklicno spremeni življenje. Brezčasna zgodba o iskanju resničnega sebe. Poetični realizem in nekonvencionalna zgradba postavita gledalca za volan tega čustvenega popotovanja, ki kliče k razmisleku.

"V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo s kalupi, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo sami. A tudi za pot je potrebna odločitev. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi," je zapisal režiser.

Dominik Mencej (1987) je diplomiral iz filmske in televizijske režije na ljubljanski AGRFT. Njegov kratki film Prespana pomlad je leta 2014 na Festivalu slovenskega filma poleg vesne za najboljši kratkometražec prejel tudi vesne za najboljšo režijo, scenarij, glavno žensko vlogo in scenografijo. Film Jezdeca je avtorjev prvi celovečerec.

ITJoxGF9tg4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.