Intervju: Peter Frankopan

V 32. številki Mladine smo lahko prebrali več zanimivih prispevkov, ki neposredno ali posredno zadevajo katastrofo zaradi enormne količine padavin nad Slovenijo. Najbolj tehten se zdi intervju s krajinsko arhitektko Darjo Matjašec, ki načenja kar nekaj po krivici zanemarjenih tem. Upajmo, da ga bodo brali in razumeli tudi odločevalci.

Zanimiv, a žal nekoliko enostranski, pa je intervju z zgodovinarjem Petrom Frankopanom. Tam med drugim preberemo, da bomo doživeli velik vulkanski izbruh, a da ne vemo, kdaj. Tak velik izbruh, ki odločilno vpliva na vreme, pa se je že zgodil januarja lani blizu otočja Tonga. Gre za izbruh podvodnega vulkana v globini 150 m, ki je, kot poroča NASA, (poleg žveplovega dioksida) porinil v troposfero, na višino do 58 km, ogromno količino vodne pare, tako da se je količina vode na nebu povečala za 10% (po izsledkih študije skupine meteorologov pa celo za 13%). Ta dodatna voda bo vplivala na podnebje še okoli 10 let, strokovnjaki pa ne vedo, ali bo večji vpliv ogrevanja zaradi zračne vlage ali ohlajanja zaradi SO2. Vsekakor pa je to najbolj daljnosežen izbruh v zadnjih 140 letih in sploh prvi znani izbruh podvodnega vulkana takih razsežnosti, zato meteorologi vpliva takih dogodkov še niso mogli vključiti v svoje modele.

Najverjetneje pa je ta izbruh glavni vzrok za ekstremne vremenske pojave v zadnjem letu (vročinski valovi in rekordi pri padavinah in nizkih zimskih temperaturah, kot je -53°C tri dni zapovrstjo na severovzhodu Kitajske, ali pa 3 m snega v južni Kaliforniji, kjer sneg komajda poznajo).

Pozna se, da je Frankopan Britanec in zato prezre dejstvo, da plenilski kapitalizem angloameriškega tipa nikakor ni merilo za celotno zgodovino človeštva, v kateri najdemo veliko primerov do narave in naravnih virov precej bolj prizanesljivega gospodarjenja, ki pa ga je zatrlo (ali ga še zatira) nebrzdano dobičkarstvo, ali pa so ga uničili osvajalci. Trditve, da je človeštvo že ves čas uničevalo naravo, so pač veliko poenostavljanje, če ne celo izkrivljanje zgodovine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.