Uredništvo

 |  Politika

Nika Kovač / »Nasilje so tudi zastavice na Kongresnem trgu«

KOMENTAR DNEVA

"Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je ustavno zagotovljena svoboščina. Je možnost, da se vsak svobodno odloči o rojstvu otrok. Ni zapoved. Ni navodilo o ravnanju posameznice. Je možnost svobodne odločitve. Pomembno je, da na to odločitev nihče ne vpliva. Pomembno je, da so informacije o splavu dostopne in transparentne. Pomembno je, da na osebe ob sprejemanju te odločitve nihče ne izvaja pritiska. Neokonzervativna gibanja to redno počnejo. Z molitvami pred bolnišnico. Z oglasi."

"Vse to so pritiski. Vse to je tiho in sistematičino nasilje. Nasilje so tudi zastavice na Kongresnem trgu. Predstavljajte si, da ste ženska, ki se odloča o splavu in vidi to podobo v medijih. Predstavljajte si, da ste oseba na poti v ginekološko kliniko in na Kongresnem trgu vidite ta prizor. Predstavljajte si, da ste študentka prvega letnika, ki se odloča o splavu. Kako na te zastavice gledajo Italijanke, Hrvatice, Poljakinje? Kako na te zastavice gledajo poljske družine žensk, deklet, ki so življenje izgubile zaradi prepovedi splava?"

"Vse to je pritisk in del jasne agende. Vse to je nasilje. Predsednica države pa o tem ne govori. Govori samo o nespoštljivi komunikaciji deklet, ki so zastave s Kongresnega trga umaknile. Ena je zaradi tega celo izgubila mesto v posvetovalnem odboru predsednice. Tiho in sistematično nasilje majhne skupine ljudi pa ostaja."

(Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, v sporočilu za javnost o torkovem incidentu na Kongresnem trgu, zastavicah, pravici do svobodnega odločanja o rojstvu otrok in napačnem sporočilu predsednice republike)

PREBERITE TUDI:

Nika Kovač

Nika Kovač
© Črt Piksi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.