Izak Košir

 |  Mladina 48  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Novi rock ’84

Novi rock ’84
© Tone Stojko

Slovenski punk in fotografija, Cankarjev dom, Ljubljana

05/12—30/01

Slovenski punk in fotografija je velika pregledna razstava, ki povezuje fotografijo z različnimi vidiki slovenskega punk gibanja v obdobju od leta 1977 do sredine osemdesetih let ter tudi obdobja pred punkom in po njem. Razstava prav tako zajema ljubljansko subkulturno in alternativno sceno v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, s poudarkom na pojavu LGBT+-skupnosti v osemdesetih, s skupino Laibach ter drugim drznim in subverzivnim dogajanjem. Avtorji razstavljenih so Janez Bogataj, Božidar Dolenc, Tone Stojko, Jože Suhadolnik, Jane Štravs in drugi.

Ta veseli dan kulture, številna prizorišča po vsej Sloveniji

03/12

V letu 2000 je ministrstvo za kulturo na 3. december, dan, ko praznujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, sprožilo pobudo o dnevu odprtih vrat v slovenskih kulturnih ustanovah. Ta pobuda se je z leti preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek, ki so se mu pridružile številne kulturne institucije in neodvisni producenti po vsej državi. Tako bo tudi letos, ko bomo lahko na ta dan, letos bo to nedelja, brezplačno obiskali množico predstav, koncertov, razstav, predavanj, delavnic idr. V ljubljanski Stari elektrarni denimo vabijo na ogled nove predstave Fun Fact (Zanimivo dejstvo), ki jo je Beton Ltd. ustvaril skupaj z estonskimi kolegi in jo bodo premierno uprizorili v petek, 1. decembra. Izbor brezplačnih dogodkov lahko preverite na tem spletnem mestu (Ta veseli dan kulture / Izbor brezplačnih dogodkov).

Artan Lili + Wookie The Huge, Kino Šiška, Ljubljana

01/12 ob 20. uri

Beograjska noise pop četverica Artan Lili se po koronski odpovedi vrača v Ljubljano, kjer bo poleg hitov predstavila tudi skladbe s tretjega albuma, ki je po kosih začel izhajati leta 2019. Eni od najbolj vročih balkanskih koncertnih zasedb, v izrazu katere je čutiti duha nostalgičnih biserov ex-Yu, kot so Ekatarina Velika, Disciplin A Kitschme in Obojeni program, se bodo na odru pridružili Wookie The Huge, avtorski projekt Roryja Hughesa, Slovenca irsko-kanadskega rodu, ki svoj zvok napaja pri zvokih indie rocka in izvajalcih, kot so Arctic Monkeys, Queens of the Stone Age, The Strokes in Mac DeMarco.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.