Katja Canalaz

 |  Svet

»Če vzklikate 'Naj živi antifašistična Italija', ste identificirani, če greste na neofašistično zborovanje, pa niste«

Ponovno oživljanje fašizma v Italiji

Kot vsako leto sta se tudi letos dežela Lacijo in občina Rim spomnili na pokol (Acca Larenzia), kjer so 7. januarja 1978, ubili pripadnike skrajno desne mladinske organizacije Fronte della Gioventù. Ob tem pa je veliko večjo medijsko odmevnost pridobila večerna nedeljska slovesnost članov omenjene neofašistične skupine, ki so se spominu umrlim poklonili z dvigom desne roke oziroma fašističnim pozdravom in vzkliki "presente" (prisotni).

Videoposnetek se je nato širil po družabnih omrežjih in mnogih italijanskih ter tujih medijih (pričakovano je dosegel tudi Slovenijo). Na posnetku lahko opazimo, da prisotni, večinoma oblečeni v črno, obujajo idejo fašistične ideologije.

Dogodek je razburil Italijo ter predvsem politično sceno, saj so opozicijske in levičarske stranke (Demokratska stranka, Gibanje petih zvezd, Italia Viva, +Europa) ostro odreagirale na nedeljski dogodek, ki je po mnenju številnih protiustaven in protizakonit. Dvanajsti člen italijanske ustave namreč prepoveduje reorganizacijo razpuščenih fašističnih strank, tudi z zakonom Scelba iz leta 1952, kjer še enkrat obsoja vsakršno obliko in način obujanja fašističnih principov in delovanja. Kršitev tega zakona se kaznuje z od 5 do 12 leti zapora.

Sekretarka Demokratične stranke, Elly Schlein, je v svojem imenu in imenu stranke vložila parlamentarno vprašanje, kjer poziva premierko Giorgio Meloni (Fratelli d' Italia / Bratje Italije) ter ministrstvo za notranje zadeve in pravosodje, naj se odzove na dogajanje, obenem pa poziva, da bi morala biti za tovrstna dejanja konkretne posledice – predvsem zato, da se tovrstni incidenti ne bi več ponovili. Elly Schlein je na svojem osebnem profilu na družbenem omrežju X zapisala sledeče: »Če v gledališču vzklikate 'Naj živi antifašistična Italija', ste identificirani, če greste na neofašistično zborovanje z rimskimi pozdravi in transparenti, pa niste.« Na tej točki je sekretarka Demokratske stranke opozorila na nedavni dogodek, ko je bilo na nedavnem odprtju nove sezone Milanske opere La Scala iz občinstva slišati vzklik »Naj živi antifastična Italija!«. Osebo so organi pregona identicifirali in sledila je preiskava.

»Če v gledališču vzklikate 'Naj živi antifašistična Italija', ste identificirani, če greste na neofašistično zborovanje z rimskimi pozdravi in transparenti, pa niste.«

Elly Schlein,
sekretarka Demokratične stranke

Mnogi sredinski in levosredinski italijanski politiki so pozvali italijansko premierko Giorgio Meloni, ki je bila na začetku političnme poti tudi sama članica zloglasne skrajno desne Fronte della Gioventù (tako kot umorjeni fantje leta 1978), naj se odzove na dogodek, saj je protiustaven in protizakonit. A premierka zaenkrat o tem še vedno molči.

Organi pregona šele pričenjajo z analizo viralnih videoposnetkov in nadzornih mestnih kamer. Trdijo namreč, da bodo rekonstruirali celotno nedeljsko dogajanje in identificirali prisotne, ki so v slogu fašistov še iz časov italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija, dvigovali desnico in vzklikali sporna (in tudi nezakonita) gesla. Ali jim bo uspelo in ali bodo pri tem učinkoviti, bo pokazal čas.

w9idANk-uf8

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.