Katja Canalaz

 |  Politika

»Skrajnežev je veliko več, kot smo si predstavljali«

Tatjana Rojc, slovenska senatorka v italijanskem parlamentu, izraža zaskrbljenost nad pojavom neofašističnih skupin in ostro obsoja molk premierke Giorgie Meloni

G

Italijanska premierka Giorgie Meloni še do zdaj ni komentirala neofašističnih zborovanj in provokacij
© governo.it

"Mislim, da je to grozljivo dejanje, ker prvič kaže na dejstvo, da je skrajnežev veliko več, kot smo si predstavljali. Na drugi strani pa je zaskrbljujoč molk italijanske premierke Giorgie Meloni. Slednja se vedno odziva tudi na precej nepomembne teme, tokrat pa molči," je opozorila slovenska senatorka Demokratske stranke v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc. Slednja je komentirala nedeljski dogodek v Rimu, ko so se člani neofašistične skupine Fronte della Gioventù spomnili svojih preminulih kolegov z dvigom desne roke, fašističnim pozdravom ter vzkliki 'presente' (prisotni).

Sedanja italijanska politična levica in levosredinska opozicija se je na incident takoj odzvala, ob tem pa pozvala premierko Giorgio Melonije (Fratelli d'Italia, Bratje Italije), naj ukrepa. Sekretarka Demokratske stranke Elly Schlein je italijansko oblast, natančneje ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za pravosodje, pozvala naj ukrepa in to izpostavila v poslanski zbornici.

Premierka Giorgia Meloni je svoje prve korake v politiki naredila prav pri neofašistični skupini Fronte della Gioventù, vendar do danes še ni vedno javno obsodila nedeljskega incidenta. Senatorka Tatjana Rojc meni, da vloga predsednice vlade ne zajema le podpiranja lastne stranke ter njenih privržencev, temveč predstavlja in nagovarja vse državljane.

Tatjana Rojc, slovenska senatorka v Rimu

Tatjana Rojc, slovenska senatorka v Rimu
© Borut Krajnc

"Premierka Meloni izhaja iz političnih krogov, ki so odraz skrajne desnice. Tudi njeno delo v opoziciji je bilo zelo agresivno. Na žalost opažamo vsi, ki smo zdaj v opoziciji, da ni dojela svoje vloge: nekdo, ki vodi državo, ki je predsednik vlade, je predsednik vseh državljanov in ne samo tistih, ki jih predstavlja kot politični lider. A biti politik še ne pomeni , da si tudi državnik. Na drugi strani pa je jasno, da si želi današnja parlamentarna večina pridobiti vse možnosti, da bi uveljavljala desno opcijo in odločitve desne vlade, saj predlogov, ki prihajajo iz opozicije, največkrat sploh ne upošteva," je dejala senatorka Rojc.

Giorgia Meloni še vedno ni obsodila nedeljskega shoda neofašistične skupine, v katere članica je bila v svojih prvih letih svoje politične kariere tudi sama.

Odzivi desničarskih in desnosredinskih strank, ki predstavljajo večino v italijanskem parlamentu, so bili do omenjenega incidenta sicer obsojajoči, je dodala senatorka Rojc, a opozorila na dejstvo, da želi ta vlada zmanjšati moč parlamenta. "Ustavne reforme, na katerih dela aktualna vlada, kažejo na to podiranje ustave, ki je nastala na podlagi antifašizma in upora, torej ustave, ki temelji na visokih demokratičnih načelih," je opozorila senatorka in dodala, da bodo v prihodnje ključno vlogo odigrale evropske volitve, obenem pa se boji, da bo finančni zlom Italije še povečal socialne razlike, "kar bodo najbolj občutili najšibkejši sloji ter najbolj ogroženi posamezniki". 

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.