Uredništvo

 |  Družba

Oto Luthar / »Slovenska diplomacija svojo morebitno nenačelnost lahko tokrat res drago plača«

IZJAVA DNEVA

"Številni Izraelci se s politiko aktualne vlade niso strinjali in se ne strinjajo tudi sedaj. Razlika je v tem, da so se znašli v novi vojni. Čez noč so iz civilistov postali vojaki. In ker ima vojska v izraelski družbi poseben status, je sedaj prevladala tovariška solidarnost. Predvsem pri nabornikih in s tem pri večini državljanov te države. Ne smemo pozabiti, da je v Izraelu vojska tudi socialna ustanova, tu in tam celo neortodoksna ženitvena posredovalnica. Drugi problem je oglaševanje Hamasovega izživljanja nad civilisti. Piarovska akcija, ki se sedaj širi tudi zunaj Izraela, je doma naredila svoje. A to ne pomeni, da je kritika pozabljena. Ne nazadnje tudi zato, ker se vse več ljudi zaveda, da vojni zločini v Gazi in drugih delih palestinskega ozemlja resno ogrožajo Izrael. Če kdaj, lahko tokrat brez pretiravanja trdimo, da po tej vojni v Izraelu 'nič več ne bo tako, kot je bilo'. Z malo pretiravanja (pa ne dosti) bi podobno lahko trdili za slovensko diplomacijo, ki je zaradi (nestalnega) članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov na resni preizkušnji in ki svojo morebitno nenačelnost lahko tokrat res drago plača. Zato nič, razen jasnega formalnega nastopa proti nasilju nad Palestinci kjerkoli v Izraelu, ne pride v poštev. Izbira med komformnostjo ali načelnostjo tokrat ni izbira. Celo v diplomaciji ne."

(Oto Luthar, zgodovinar in direktor ZRC SAZU, za Mladino o tem, da se številni Izraelci  s politiko aktualne vlade niso strinjali in se ne strinjajo tudi sedaj)

PETICIJO ZA TRAJNO KONČANJE IZRAELSKIH NAPADOV NA GAZO LAHKO PODPIŠETE NA TEM SPLETNEM MESTU >>

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.