Uredništvo

 |  Družba

Jernej Lorenci / »Kako je mogoče, da v 21. stoletju še zmeraj podlegamo delitvi na črno in belo?«

IZJAVA DNEVA

"Kako je mogoče še zmeraj razumeti vojno kot naravno stanje stvari? Kako, da ne investiramo vseh svojih sil in znanja v ozaveščanje, da vojna preprosto in enostavno – NE?! Zakaj si dovoljujemo pripeljati se do točke, ko pravimo, da so eni (Rusi, Izraelci, Američani) glasniki zla, drugi (Ukrajinci, Palestinci) pa glasniki dobrega? Kako je mogoče, da v 21. stoletju še zmeraj – in vse bolj – podlegamo banalni in destruktivni delitvi na črno in belo? Kako je mogoče, da smo v postkovidnem obdobju kar naenkrat začeli ustvarjati cel kup novih front in delitev? Da smo spoznanje in izkušnjo (covid-19) o človeški ranljivosti (ranljivosti človeštva) pretvorili v obsedeno iskanje razlik in ne enakosti? In te razlike še zmeraj iščemo in se jih oklepamo in jih poglabljamo z obsedenostjo in neznansko krvoločnostjo? Zakaj svoje ranjenosti in negotovosti ne pretvarjamo v povezovanje? Zakaj se v procesu globalizacije raje oklepamo na silo ustvarjenih razlik (nacionalizem, lokalizem, 'Jaz, Jaz, Jaz!!!') in ne tistega, kar nas druži: odprtih ran in živega strahu? In velikanske, prav iz rane in strahu (negotovosti) izvirajoče jeze? Krvi željnega besa?

(Jernej Lorenci, gledališki režiser, za Mladino, o tem, zakaj se v procesu globalizacije raje ne oklepamo tistega, kar nas druži)

PETICIJO ZA TRAJNO KONČANJE IZRAELSKIH NAPADOV NA GAZO LAHKO PODPIŠETE NA TEM SPLETNEM MESTU >>

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.