Uredništvo

 |  Družba

Gregor Golobič / »Slovenija na potek tega evropskega samoumora ne more resno vplivati«

IZJAVA DNEVA

"Encyclopedia Britannica navaja, da je izraz gaza, s katerim tudi pri nas poimenujemo redko tkano, lahko in zračno bombažno tkanino, povzet po imenu palestinskega mesta Gaza, katerega številne tkalnice so z njo dolgo zalagale Evropo, da so lahko povijali rane milijonov njenih vojakov in vseh drugih. Danes je Gaza ena sama nepovita rana, je odprti kop človeškega mesa in kosti, krvavi potop. Gaza strip ni več band-aid in še manj hansaplast. Angleži sodelujejo pri bombardiranju ljudi v tem traku s svojih oporišč na Cipru in poveljnik nemške Luftwaffe je odletel v Tel Aviv, da donira svojo denacificirano arijsko kri za sinove Izraela, ki v specialni vojaški operaciji 24/7 visoko z neba z ognjem dezinficirajo sledove človeške DNK s svetih tal. Blut vom Boden. Zdaj vemo in vidimo: končni Aufhebung evropske zgodovine je v neposrednem prenosu genocida. Gaza je umorjena, tam se v živo na mrtvo končuje zgodovina Evrope. Ni pa to edina zgodovina. Druge bodo poslej pisali drugi – pravzaprav to že počnejo. Slovenija na potek tega evropskega samoumora v resnici ne more resno vplivati. Lahko ne molči, lahko z ogorčenim dostojanstvom urbi et orbi priklicuje v spomin zavržena načela in pozabljene norme. Resnici na ljubo to v zadnjih mesecih počne bolj častivredno, kot smo upali pričakovati. Morda bomo opomba pod črto neke druge, neprečrtane zgodovine."

(Gregor Golobič, filozof, nekdanji politik, za Mladino, o tem, da je danes Gaza ena sama nepovita rana, je odprti kop človeškega mesa in kosti, krvavi potop)

PETICIJO ZA TRAJNO KONČANJE IZRAELSKIH NAPADOV NA GAZO LAHKO PODPIŠETE NA TEM SPLETNEM MESTU >>

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.