Izak Košir

 |  Mladina 22  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Antigona, SNG Nova Gorica

Antigona, SNG Nova Gorica
© Peter Uhan

59. Borštnikovo srečanje, Slovensko narodno gledališče, Maribor

03/06—16/06

Osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje letos v tekmovalnem programu ponuja 12 najboljših gledaliških predstav in pester spremljevalni program. V Maribor sicer iz tujine prihajajo uspešnice z evropskih gledaliških odrov, kot so Angel zgodovine (Sotterraneo, Italija), Svetovja (Compagnie Mossoux-Bonté, Belgija), Vezi duš izraelske koreografinje Sharon Eyal ter uprizoritev Mati in otrok puljskega gledališča v režiji Matije Ferlina. V torek, 4. junija, bo slovensko premiero doživela predstava Konec sveta v treh dejanjih v režiji Selme Spahić, na ogled pa bosta tudi razstavi gledališke fotografije Toneta Stojka in Damjana Švarca ter zdaj že tradicionalna zaodrska festivalskega fotografa Boštjana Laha. Več na borstnikovo.si.

Selekcija, Pritličje, Ljubljana

Do 20/11

Ob desetletnici kulturnega centra Pritličje poteka tudi deseti cikel koncertov Selekcija, na katerem je doslej nastopilo več kot 40 domačih in tujih izvajalk in izvajalcev. Letošnji cikel prinaša kar deset koncertov; kot prvi je v četrtek, 30. maja, na oder stopil Sewage System, v četrtek, 12. junija, sledi nastop AKA Neomi, pripravljen v sodelovanju s Parado ponosa, nato pa se bodo vse tja do 22. novembra zvrstili še Alye Elouissi, Sheby, SBO, Nejc Pipp, Živa, Juneshelen in It’s Everyone Else. Več na pritlicje.si/selekcija oziroma v obsežnejšem članku, ki smo ga objavili na spletni Mladini (10 let Selekcije in Pritličja). 

Y86YGqTvyP4

United Buddy Bears, Trg republike, Ljubljana

Do 17/06

Na Trgu republike je razstavljenih 145 dvometrskih medvedov, ki v okviru projekta United Buddy Bears z odprtimi rokami širijo prijateljstvo in optimizem med državami, ki jih predstavljajo. Razstavljen je tudi medved, ki ga je poslikal mladi ljubljanski umetnik Luka Rep. Pri izbiri motiva ga je vodila ideja strpnosti; odločil se je za preplet obrazov, različnih spolov, nacionalnosti in kultur – mozaična podoba, na kateri najdemo tudi Ivana Cankarja, Almo Karlin, Zofko Kveder, Ivano Kobilca, Lili Novy, Jožeta Plečnika, Franceta Prešerna in Primoža Trubarja, obenem predstavlja našo državo.

pkhR6eFCyyI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.