Konzum / Globoka nadgradnja

Globočnik, Globoko

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 49, 5. 12. 2025

Krap s krvavico

Krap s krvavico

Domačija Globočnik
Globoko 9, Radovljica
Tel.: 040 605 926
V Globokem goste pedenajo ob četrtkih in petkih od 13. do 22., ob sobotah od 12. do 22. ter ob nedeljah od 12. do 20. ure.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 49, 5. 12. 2025

Krap s krvavico

Krap s krvavico

Opremljena šnita

Opremljena šnita

Domačija Globočnik
Globoko 9, Radovljica
Tel.: 040 605 926
V Globokem goste pedenajo ob četrtkih in petkih od 13. do 22., ob sobotah od 12. do 22. ter ob nedeljah od 12. do 20. ure.

Ambient:
z občutkom za detajle – in teh je veliko – opremljena in urejena domačija, s črno kuhinjo in zakurjeno krušno pečjo vred, muzika je, ofkors, harmonika, ampak na srečo ne turbo

Napitki:
za ta tip gostilne dovolj pestra in smiselno sestavljena vinska karta, vinotečne cene buteljk množijo s faktorjem, malo večjim od dve, fleten domači pelinkovec

Vegetacija:
ena hladna in ena topla predjed ter večina prilog in juh

Dostopnost:
parkirišč ob domačiji utegne hitro zmanjkati; vlak iz Ljubljane bi lahko bil zaradi neposredne bližine postaje dobra opcija; za gibalno ovirane je malo preveč pragov in ožin

Fino:
prežganka
zapečeni vampi
mleti divjačinski stejk

Ne tako fino:
mlečni riž

Žolca na kislem zelju je stala 10, sekanica rdeče pese 11, teletina postrvato 12, prežganka 5, vampi 7, krap s krvavico 7,5, postrvji file in sv. tomahavk 22, divjačinski stejk 24, mlečni riž 5, pohana šnita pa 6 evrov.

»Zakaj mi niste prej povedali, da je to čisto pri štacjonu?!« je med parkiranjem pred domačijo Globočnik globoko zavzdihnil za šofiranje določeni terenski popisovalec, nato pa urno zavzel pozicijo na klopci ob krušni peči in jel globinsko segrevati svoje hrbtno mišično in kostno tkivo.

Domačija Globočnik je bila že pod staro komando skrbno ohranjana in dopolnjevana z raznimi artefakti (popisano v Mladini 10/2017), nova najemniška sila pa je na začetku poletja začela implementirati tudi jako zanimive zamisli za serviranje razne klasične gostinske robe. Na trenutnem jedilniku se to demonstrira predvsem z nepozabno, res izjemno doterano prežganko, ki jo na koncu pokapajo z bučnim oljem in med vanjo vmešana jajca potisnejo še nekaj kosov domačega posušenega kruha ter v (le kako, da se tega ni še nihče spomnil) vampih, ki jih strežejo kot pastirsko pito – torej obložene s pirejem in nato zapečene. Kučina povera v najboljši mogoči izdaji!

Sproščene vaje v slogu smo opazili tudi v nekaterih drugih segmentih klasičnega programa: mesnato domačo žolco strežejo na kislem zelju, s kremo iz trdo kuhanih jajc in čipsom iz temnega ohrovta; hladne rezine teletine namesto s tunom prelijejo z na postrvi osnovano majonezno kremo, krvavico pa razstavijo, z nje filo napolnijo krap, tega postavijo na kislo repo in priložijo nekaj kokic iz svinjske kože.

Igrivost in duhovitost šibata še naprej: preden prinesejo glavne jedi, na sredo mize zložijo celo rajdo prilog (na + posebej omenjamo puhaste krompirjeve krokete in hudobno zabeljene mlince na – pa odvečen brizg sladke smetane na ajdovi kaši), ki jih nato jedci po lastnih preferencah kombinirajo s spet ne čisto običajnimi glavnicami: postrvji file zvijejo v fleten džojntek in dodelajo z mandlji, svinjski hrbet je pravzaprav z zaftom in hrustljavo pocvrtim žajbljem postreženi tomahavk, divjačina pa je krasen, sočen, lepo začinjen, iz mletega mesa narejen polpet biftekaste oblike in dimenzij, prelit s kompleksno omako z gobami in brusnicami.

Globočnikom se je – pohana šnita s pehtranovo kremo je bila super – zalomilo le pri eni stvari: mlečni riž je bil prehladen, premalo kuhan, premalo sladek, predvsem pa preveč zalit z malinovim zmlevkom in dodano kepico temnega čokoladnega sladoleda, da bi sploh prišel do izraza. Ampak to seveda ne vpliva na povzetek, da v Globokem dokazujejo, kako je mogoče že z malo domišljije in igrivosti frajersko posodobiti klasične jedi in napolniti gostilno. Prijetno, duhovito in prijazno ter zato iskreno priporočeno!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek: