Konzum / Vzorna domačija
Puhan, Bogojina
Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 46, 14. 11. 2025

Šunka
Turistična kmetija Puhan
Bogojina 311
Tel.: 041 637 242
Puhanovi so vikendaško delovni: ob petkih in sobotah imajo odprto od 13. do 22. (a tople jedi pripravljajo le do 18.30), ob nedeljah (ko je topla kuhinja na voljo do 15.00) pa od 12. do 17. ure. Obvezno rezervirajte!
Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 46, 14. 11. 2025

Šunka

Koline
Turistična kmetija Puhan
Bogojina 311
Tel.: 041 637 242
Puhanovi so vikendaško delovni: ob petkih in sobotah imajo odprto od 13. do 22. (a tople jedi pripravljajo le do 18.30), ob nedeljah (ko je topla kuhinja na voljo do 15.00) pa od 12. do 17. ure. Obvezno rezervirajte!
Ambient:
s prijetnim, do tradicionalnih oblik spoštljivim razglednim prizidkom nadgrajena domačija, ki jo dodatno oplemeniti ravno prav prisotna in klepetava strežba
Napitki:
všečna in pitna vina iz domačih vinogradov, katerih vrhunec sta bela in rdeča Bagonya, poimenovani po starem imenu za Bogojino
Vegetacija:
po vnaprejšnjem dogovoru je mogoče kaj pripraviti tudi za nemesojede turiste
Dostopnost:
parkirišče in kar nekaj stopnic do jedilnice
Fino:
hladne delicije, predvsem prekmurska šunka
koline z bujto repo
pečena raca & co.
Ne tako fino:
preveč soli, premalo vložnin
Pestra kolekcija delikates stane 6, gobova juha z ajdo 4, bograč 10,9, koline 17,9, dušeni jelen in pečena raca 18,9, sorbet s penino 7, posolanka 3,5, bučnooljni sladoled 4, prekmurska gibanica pa 5,9 evra.
»Najprej bom pleče, če je že Plečnik cerkev porihtal,« je vodja odseka za SV Slovenijo že na začetku večera vzpostavil terroirsko vez med kompaktno in sočno rezino rahlo prekajene in sušene svinjine na deski pred sabo in za streljaj oddaljeno bogojinsko cerkvijo Gospodovega vnebohoda.
Povezava ni bila iz trte izvita: v prvi rundi obiska pri Puhanovih se nam je namreč zdelo, da smo na dobri poti v nebesa, predvsem zaradi na berkelco narezanih tankih, mehkih, lepo marmoriranih in eksplozivno okusnih rezin prekmurske šunke, svoje pa so dodali še kepice zaseke, mletih ocvirkov in paštete, salamski koleščki, kosi zapeljivega rženega kruha in kolekcija izjemnih vložnin – paradižničkov, bučk, čemaževih popkov, drena in topinamburja (!), ki pa so bile, žal, odmerjene v lekarniških količinah. Radodarnejšo so imeli ono roko, ki je zajemala iz solnice, saj je bilo marsikaj, predvsem pa sicer hudobno simpatična gobova juha z ajdo, precej zasoljeno.
Puhanovi so one sorte kmetija, kjer sami pridelajo in predelajo tako rekoč vse, kar znosijo na mizo, in to lahko dokažejo s plejado raznih certifikatov. Tudi mi lahko dodamo kakšnega: tako fletno pripravljene in vzorno zapečene zbirke z bujto repo podčrtanih kolin, kot so ob sočnem in mehkem rebru tamošnje klobase – prosena, ajdova in ajdova s krvjo (s katero so celo spreobrnili našega zapriseženega antisangvista) – je dandanes res težko najti. To bolj ali manj velja tudi za sočno in hrustljavo zapečeno raco (z žmohtnimi mlinci in zdušenim rdečim zeljem) in po ivačičevskih šegah v nulo zdušenega jelena z zapečenimi dödoli, na svoj račun pa tu pridejo tudi ljubitelji rustikalnega, kreftnega bograča, v katerem med ne čisto razpuščeno čebulo koščki treh vrst mesa (in krompirja) kljub zmehčanosti ohranjajo vsak svoj teksturni karakter.
Pred cukrasto finalizacijo – obvezna, minuciozno natančno sestavljena in odrezana (žal tudi – sicer rahlo, a vendarle – segreta) prekmurska gibanica, trendovski sladoled z bučnim oljem in hrustljavo čipko in tradicionalna specialka, z blago sladkano kislo smetano premazana pogača posolanka – je mladi gospodar malinovo zmrzlino obilno sorbetiziral s čisto suho penino, pred odhodom pa nam je razkazal še izložbo šunk v priročni štacuni.
S kateregakoli konca – vinarskega, arhitekturnega, pridelovalskega, kuharskega ali gostinskega – že človek pogleda na Puhanovo kmetijo, lahko ugotovi, da deluje vzorno in posnemanja, predvsem pa izleta in obiska vredno. S Plečnikom kot opcijo.