Konzum / Gostilna Zgornji Kirn: Kamnik pod Krimom
Mirno pod Krimom
Ivan Ilovar
MLADINA, št. 35, 16. 6. 2011

krača s spremljavo
foto: Pastirica
Zapeljite se z magistrale med Vrhniko in Ljubljano proti Podpeči in potem nadaljujte proti Borovnici, nekje na poti sigurno staknete znak, ki kaže proti Zgornjemu Kirnu. Kirn streže gostom od poldneva do desetih zvečer, ob ponedeljkih in torkih pa ga za šank ne zvlečete niti s traktorjem. Telefon za priporočljive rezervacije: 01 363 10 13.
Specialitete:
steaki in biftki, krače in pečenke in polnjena telečja prsa, jagenjčki, kozlički in žrebički, štrudlji, kasata.
Vina:
odprt sauvignon, cvičk in litrski cabernet. Dušo trdno priveže sadjevec, tropinovec, rutica, travarica ali borovničevec.
Gospodu Kirnu smo za kosilo odšteli nekaj manj od 40 € po osebi.
Ilovarjevih ni bilo k zgornjemu izmed Kirnov že šest laških let, a se najbolj čustveni še vedno kdaj spomnimo na kak kos njegovega mesovja, ki nam je osladilo zadnji obisk. Čeprav smo imeli oštarijo, v katero posebej konec tedna radi zahajajo meščani, za eno tistih, ki se je posvetila poglavitnim postavkam nedeljskega kosila, ni Ilovarjevega tria na žepnem vrtu za štalo nič zmotilo med uživanjem, niti sosedov pes ne. Nedvomno gredo zasluge z leti vse bolj sproščeni strežbi šefa, ki skrbi za miren potek in udobno zapolnjenost kapacitet, pa tudi kakovostni izenačenosti ponudbe in ukvarjanju z niti ne tako postranskimi zadevami, kot je izbira pribora, kozarcev in prtovja. Pri tazgornem Kirnu se najde dostojen uvodnik, domača salama iz bližnje in ovčji sir iz širše okolice, glede tekočih zadev se tudi izbirčnim ne zatakne več od škroba v gobovi juhi, bešamelasta špinačna lazanja pa spričo le malenkost začesnanih jur-čkov z žara zlahka obvelja za zanemarljiv kontinentalni stereotip. Kar je Kirn tisto nedeljo obetal, je izpolnil z zmagovalno, hudo sočno telečjo kračo, ki si jo lahko omisliš po porcijah ali v celoti, medtem ko je debel žrebičkov steak za spoznanje zaostajal, sveža berivka, krasne pečene paprike in pražen krompir pa skrbeli za ubrano spremljavo. Morda pod Krimom ni zaslediti tektonskih premikov v ponudbi, morda ne bi bilo odveč, ko bi se pitnemu cvičku pridružila še kaka podobno priljudna odprta črnica, ampak vprašanje je, če tako trdna in strokovno podkovana oštarija sploh rabi nadgradnjo. Dajte si na zob katerega od izvrstnih štrudljev ali z orehi potreseno čokoladno kasato in potem povejte.
Ivan Ilovar
MLADINA, št. 35, 16. 6. 2011

krača s spremljavo
foto: Pastirica

štrudelj
foto: Pastirica
Zapeljite se z magistrale med Vrhniko in Ljubljano proti Podpeči in potem nadaljujte proti Borovnici, nekje na poti sigurno staknete znak, ki kaže proti Zgornjemu Kirnu. Kirn streže gostom od poldneva do desetih zvečer, ob ponedeljkih in torkih pa ga za šank ne zvlečete niti s traktorjem. Telefon za priporočljive rezervacije: 01 363 10 13.
Specialitete:
steaki in biftki, krače in pečenke in polnjena telečja prsa, jagenjčki, kozlički in žrebički, štrudlji, kasata.
Vina:
odprt sauvignon, cvičk in litrski cabernet. Dušo trdno priveže sadjevec, tropinovec, rutica, travarica ali borovničevec.
Gospodu Kirnu smo za kosilo odšteli nekaj manj od 40 € po osebi.
Ilovarjevih ni bilo k zgornjemu izmed Kirnov že šest laških let, a se najbolj čustveni še vedno kdaj spomnimo na kak kos njegovega mesovja, ki nam je osladilo zadnji obisk. Čeprav smo imeli oštarijo, v katero posebej konec tedna radi zahajajo meščani, za eno tistih, ki se je posvetila poglavitnim postavkam nedeljskega kosila, ni Ilovarjevega tria na žepnem vrtu za štalo nič zmotilo med uživanjem, niti sosedov pes ne. Nedvomno gredo zasluge z leti vse bolj sproščeni strežbi šefa, ki skrbi za miren potek in udobno zapolnjenost kapacitet, pa tudi kakovostni izenačenosti ponudbe in ukvarjanju z niti ne tako postranskimi zadevami, kot je izbira pribora, kozarcev in prtovja. Pri tazgornem Kirnu se najde dostojen uvodnik, domača salama iz bližnje in ovčji sir iz širše okolice, glede tekočih zadev se tudi izbirčnim ne zatakne več od škroba v gobovi juhi, bešamelasta špinačna lazanja pa spričo le malenkost začesnanih jur-čkov z žara zlahka obvelja za zanemarljiv kontinentalni stereotip. Kar je Kirn tisto nedeljo obetal, je izpolnil z zmagovalno, hudo sočno telečjo kračo, ki si jo lahko omisliš po porcijah ali v celoti, medtem ko je debel žrebičkov steak za spoznanje zaostajal, sveža berivka, krasne pečene paprike in pražen krompir pa skrbeli za ubrano spremljavo. Morda pod Krimom ni zaslediti tektonskih premikov v ponudbi, morda ne bi bilo odveč, ko bi se pitnemu cvičku pridružila še kaka podobno priljudna odprta črnica, ampak vprašanje je, če tako trdna in strokovno podkovana oštarija sploh rabi nadgradnjo. Dajte si na zob katerega od izvrstnih štrudljev ali z orehi potreseno čokoladno kasato in potem povejte.