Konzum / Domačija Kabaj Morel, Šlovrenc v Brdih

Giro di Brda: v haciendi

Ivan Ilovar
MLADINA, št. 28, 16. 6. 2011

 

 

carpaccio

carpaccio
foto: Rudi Jazbec

 

 

 

Proti Šlovrencu zavijete s ceste med Dobrovim in mejnim prehodom Neblo, haciende Kabajev in Morelov v vasi ne bo težko najti, obratuje pa po italijansko, od poldneva do treh popoldne in potem zvečer, od šestih naprej, razen ob ponedeljkih in torkih, ko si lahko kuhar oddahne. Številka za priporočljive rezervacije: 05 395 9560.

Specialitete:

sezonski, z briškimi jedmi prežeti jedilniki.

Vina:

desetina buteljk iz lastne kleti in še več tujih, večinoma francoskih vin, tja do prestižnih imen in vsot. Med kar tremi različnimi travaricami in kupom drugih, pretežno na grappi osnovanih žganjic si bo vsak žganjeljub našel svoj zvarek.

Edini meni z ustreznim vinom Vas bo pri Kabajih in Morelih koštal okoli 50 € po osebi.

Nekega dne je na naslov vrhovništva Konzuma prišla zajetna, obrtniško vešče izdelana, fotografij in poetičnih zapisov polna brošura. In ata Ilovar je listal in se čudil. Glej si ga no glej, še ena turistična kmetija, domačija, hram ali karsibodi že pregnanih briških vinarjev, ki se pri promociji svojih tekočih zadev zgledujejo po razvitejšem zahodu. Kaj, poleg vina, postrežejo v tej živo oranžni novogradnji, menda »paleta sredozemskih in briških dobrot« obsega tudi kaj značilnejšega od lososa, romba in tartufov, ki jih omenjajo, morda pa pri Kabajevih in Morelovih kdaj zavihti kuhalnico tudi nona z družinske fotografije? No. Ko bi v kuhinji oštarije, ki je s svojimi pastelnimi barvami in »staranim« pohištvom podobna marsičemu, le briški domačiji ne, s piskri ropotala Kabajeva nona, bi šlo pač za očitno neskladje, tako pa v haciendi kuha profesionalni kuhar, ki vsak dan pripravi pet hodov dolg scenosled. Le pet jedi za pet hodov, brez možnosti minimalnega kapriciranja? Potem bi pričakovali, da si bomo od vzhičenja nad prvovrstnimi sestavinami, posebnostmi, dodelanimi recepturami in sozvočjem jedi ter vina ob vsakem hodu vihali omaščene muštace. Pa temu ni tako. Res, Ilovarjev trio ni niti malo vihal obrvi nad carpacciom iz prekajene govedine in slastnim flanom, pogačico iz skute in melancan, dopadlo se nam je tako olivno olje kot domač bel kruh, mini zloženka iz melancan, mladega sira in pršuta, zadovoljni smo bili s kremastim orzottom - kranjci bi rekli z ričoto - iz ješprenja, manj z okusom vanj nasekljanih bučk, na splošno pa bi rekli, da imajo Kabaji in Moreli v paci slastno pljučno za tagliato in v špajzi pristno skuto za čudovito strjenko. A kaj, ko tako daleč od mesta pričakuješ več od strokovno izgotovljene mestne košte, kak pridelek kmetije in izrazitejši vonj po okolišu, v hramu vinarjev pa, da nenehno žanjejo uspeh z uigranimi kombinacijami. Ker se je hacienda zgradila okoli vina, bi bilo morda treba začeti z napačne strani in najti jedi, ki bi se prilegale celotnemu spektru - tja do belih, v hrastovih sodih in tudi gruzinskih amforah zorjenih napojev, ki jim za našega obiska niso našli sogovornika. Vino za meditacijo? Vprašajmo modrece. Več šalama, manj rukole.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Ivan Ilovar
MLADINA, št. 28, 16. 6. 2011

 

 

carpaccio

carpaccio
foto: Rudi Jazbec

 

 

domačija

domačija
foto: Rudi Jazbec

 

Proti Šlovrencu zavijete s ceste med Dobrovim in mejnim prehodom Neblo, haciende Kabajev in Morelov v vasi ne bo težko najti, obratuje pa po italijansko, od poldneva do treh popoldne in potem zvečer, od šestih naprej, razen ob ponedeljkih in torkih, ko si lahko kuhar oddahne. Številka za priporočljive rezervacije: 05 395 9560.

Specialitete:

sezonski, z briškimi jedmi prežeti jedilniki.

Vina:

desetina buteljk iz lastne kleti in še več tujih, večinoma francoskih vin, tja do prestižnih imen in vsot. Med kar tremi različnimi travaricami in kupom drugih, pretežno na grappi osnovanih žganjic si bo vsak žganjeljub našel svoj zvarek.

Edini meni z ustreznim vinom Vas bo pri Kabajih in Morelih koštal okoli 50 € po osebi.

Nekega dne je na naslov vrhovništva Konzuma prišla zajetna, obrtniško vešče izdelana, fotografij in poetičnih zapisov polna brošura. In ata Ilovar je listal in se čudil. Glej si ga no glej, še ena turistična kmetija, domačija, hram ali karsibodi že pregnanih briških vinarjev, ki se pri promociji svojih tekočih zadev zgledujejo po razvitejšem zahodu. Kaj, poleg vina, postrežejo v tej živo oranžni novogradnji, menda »paleta sredozemskih in briških dobrot« obsega tudi kaj značilnejšega od lososa, romba in tartufov, ki jih omenjajo, morda pa pri Kabajevih in Morelovih kdaj zavihti kuhalnico tudi nona z družinske fotografije? No. Ko bi v kuhinji oštarije, ki je s svojimi pastelnimi barvami in »staranim« pohištvom podobna marsičemu, le briški domačiji ne, s piskri ropotala Kabajeva nona, bi šlo pač za očitno neskladje, tako pa v haciendi kuha profesionalni kuhar, ki vsak dan pripravi pet hodov dolg scenosled. Le pet jedi za pet hodov, brez možnosti minimalnega kapriciranja? Potem bi pričakovali, da si bomo od vzhičenja nad prvovrstnimi sestavinami, posebnostmi, dodelanimi recepturami in sozvočjem jedi ter vina ob vsakem hodu vihali omaščene muštace. Pa temu ni tako. Res, Ilovarjev trio ni niti malo vihal obrvi nad carpacciom iz prekajene govedine in slastnim flanom, pogačico iz skute in melancan, dopadlo se nam je tako olivno olje kot domač bel kruh, mini zloženka iz melancan, mladega sira in pršuta, zadovoljni smo bili s kremastim orzottom - kranjci bi rekli z ričoto - iz ješprenja, manj z okusom vanj nasekljanih bučk, na splošno pa bi rekli, da imajo Kabaji in Moreli v paci slastno pljučno za tagliato in v špajzi pristno skuto za čudovito strjenko. A kaj, ko tako daleč od mesta pričakuješ več od strokovno izgotovljene mestne košte, kak pridelek kmetije in izrazitejši vonj po okolišu, v hramu vinarjev pa, da nenehno žanjejo uspeh z uigranimi kombinacijami. Ker se je hacienda zgradila okoli vina, bi bilo morda treba začeti z napačne strani in najti jedi, ki bi se prilegale celotnemu spektru - tja do belih, v hrastovih sodih in tudi gruzinskih amforah zorjenih napojev, ki jim za našega obiska niso našli sogovornika. Vino za meditacijo? Vprašajmo modrece. Več šalama, manj rukole.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Prvi teden

Zmaga sindikatov

Božičnica bo, a to je bila ena od redkih sindikalnih zmag v zadnjih desetletjih

Intervju

»Danes ne gre samo za to, da je resnica nepomembna. Cilj je resnico uničiti.«

Éric Fassin, sociolog

Naslovna tema

Dovolj nasilja

Če bosta policija in pravosodje še naprej delovala neobčutljivo in nasilja ne bosta obravnavala prednostno, bosta nasilnežem pošiljala enako sporočilo kot doslej. Da se nasilje izplača.