Konzum / Restavracija Pristava, Lepena

Na poletnem taboru

Ivan Ilovar
MLADINA, št. 34, 17. 6. 2011

pristava (zadaj svinjak)

pristava (zadaj svinjak)
foto: Rudi Jazbec

Med Vršičem in Bovcem ne bo težko najti doline Lepena, do Pristave pa Vas z glavne ceste popelje lepo viden smerokaz. . Restavracija je v poletnih mesecih odprta vse dni, od osmih zjutraj do devetih zvečer, informacije na 05 388 99 00.

Specialitete:

domač kruh, bovški in kozji sir, slana skuta, domača pašta, v sezoni lisičke, jagnječja stegna, svinjske in telečje krače, biftki, bovški krafci in ajdovi štruklji.

Vina:

odprt sauvignon in cabernet sauvignon Peršolje, bera predvsem primorskih buteljk. Poleg zbirke Valterjevih žganjic je na voljo tudi domača viljamovka.

Na Pristavi smo uživali za natančno 45 € po osebi.

Ker nas je matral firbec, kaj lahko v Lepeni poleg naravnih lepot užijejo kronane glave domovine, smo se Ilovarjevi že drugič letos zapeljali čez Vršič, da bi pristavili svoj lonček. In le-ta se je, povsem v nasprotju z govoricami o Pristavi, ki da ima že leta preglavice s kuharji, napolnil z vseh sort dobrotami. Pristava, turistično naselje višje kategorije, ki svoje goste med drugim razvaja z lipicanci in bazenom in jim daje streho v "trentarskem slogu" zgrajenih, s skodlami kritih kočah, za razliko od premnogih prestižnih lokacij ne posiljuje krajolika in ne žali očesa. V veliko podporo pa je Pristavi tudi restavracija, v kateri poleti streže uigrana in nič napeta ženska ekipa in katere kuhar se potrudi. Toliko, da sam mesi kruh in pašto, tudi špinačne raviole, ajdove štruklje in imenitne bovške krafce, s suhim sadjem polnjene podobnike klocavih nudeljnov, ki pa jih tu, drugače kot pregnani Korošci, ne belijo z ocvirki, temveč le z maslom.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Ivan Ilovar
MLADINA, št. 34, 17. 6. 2011

pristava (zadaj svinjak)

pristava (zadaj svinjak)
foto: Rudi Jazbec

Med Vršičem in Bovcem ne bo težko najti doline Lepena, do Pristave pa Vas z glavne ceste popelje lepo viden smerokaz. . Restavracija je v poletnih mesecih odprta vse dni, od osmih zjutraj do devetih zvečer, informacije na 05 388 99 00.

Specialitete:

domač kruh, bovški in kozji sir, slana skuta, domača pašta, v sezoni lisičke, jagnječja stegna, svinjske in telečje krače, biftki, bovški krafci in ajdovi štruklji.

Vina:

odprt sauvignon in cabernet sauvignon Peršolje, bera predvsem primorskih buteljk. Poleg zbirke Valterjevih žganjic je na voljo tudi domača viljamovka.

Na Pristavi smo uživali za natančno 45 € po osebi.

Ker nas je matral firbec, kaj lahko v Lepeni poleg naravnih lepot užijejo kronane glave domovine, smo se Ilovarjevi že drugič letos zapeljali čez Vršič, da bi pristavili svoj lonček. In le-ta se je, povsem v nasprotju z govoricami o Pristavi, ki da ima že leta preglavice s kuharji, napolnil z vseh sort dobrotami. Pristava, turistično naselje višje kategorije, ki svoje goste med drugim razvaja z lipicanci in bazenom in jim daje streho v "trentarskem slogu" zgrajenih, s skodlami kritih kočah, za razliko od premnogih prestižnih lokacij ne posiljuje krajolika in ne žali očesa. V veliko podporo pa je Pristavi tudi restavracija, v kateri poleti streže uigrana in nič napeta ženska ekipa in katere kuhar se potrudi. Toliko, da sam mesi kruh in pašto, tudi špinačne raviole, ajdove štruklje in imenitne bovške krafce, s suhim sadjem polnjene podobnike klocavih nudeljnov, ki pa jih tu, drugače kot pregnani Korošci, ne belijo z ocvirki, temveč le z maslom.

Na Pristavi se lahko seznanite z izdelki bližnjih sirarjev, v špajzi pa se najde tudi kaka rezina salame ali pršuta, ki nista videla police v trgovini. Čeravno smo Ilovarjevi že okusili prepričljivejše juhe, pač dolgo ne pomnimo tako slastnih lisičk, kakor smo jih tu zmazali z žara, pa tudi biftek, v katerega smo se zaljubili, ko se je še cedil pri sosednji mizi, je eden ustreznejših predstavnikov svoje vrste severno od Dragonje.

Verjetno bi na Pristavi, v kateri zlahka preživi vsak vegetarijanec, zelo ustregli ljubiteljem svežega sočivja, če bi se odrekli solatnemu baru. Zanesljivo pa bi bolje poudarili značilnosti mesa obsoških jagenjčkov, ko bi njihova stegna, tudi če je treba čakati, pekli sproti in jih že v pečici obdajali s krompirjem, namesto da ga iz friteze enostavno prestavijo na krožnik. Kljub nekaterim terminološkim nesporazumom - jedrnata, kakovostno izenačena in lokalno izročilo upoštevajoča ponudba, zaokrožena z ustrezno izbiro vina. Vredno preverbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Nacistične tablice

Na slovenskih cestah lahko opazimo registrske tablice z neonacističnimi sporočili

TV komentar

Dovolj Pričevalcev

Naj si jih šefi TV Slovenija vrtijo doma, lahko na kavč in čaj povabijo kar Jožeta Možino

Priprave na vojno

ZDA obnavljajo opuščeno vojaško oporišče v Tihem oceanu