Dr. Marjan Senjur

15. 7. 2011  |  Mladina 28  |  Komentar

SDS ponovno predlaga, da bi uvedli koncept fiskalne odgovornosti, in sicer, da bi ga uvedli v ustavo. To je zanimiv predlog, ki mi je v načelu blizu, konkreten predlog pa se mi ne zdi v redu.

Iluzije

Predlog o zniževanju davkov je fiskalno neodgovoren in s tem slaba popotnica morebitni novi vladi

Dr. Marjan Senjur, profesor ekonomije, Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Dr. Marjan Senjur, profesor ekonomije, Ekonomska fakulteta v Ljubljani
© Borut Krajnc

Strokovni svet Slovenske demokratske stranke (SDS) je nedavno predstavil program razvoja Slovenije, ki naj bi pomenil izhodišča za predvolilni program za prihodnje volitve. V Sloveniji se praviloma dogaja, da stranke, ki oblikujejo novo vlado, nimajo dovolj izdelanega programa in se potem dolgo vpeljujejo v vladno delo in zato poskušajo sprejeti najpomembnejše ukrepe v drugi polovici mandata, ko se jim mandat izteka in nimajo več politične podpore za večje spremembe. Zato je prav, da imajo večje stranke v opoziciji izdelan konkreten program dela vlade in da ga pravočasno dajo v javno presojo. Omenjeni program SDS vsebuje nekaj predlogov s področja javnih financ. Pri tem me zanimata predvsem dva predloga: uvedba koncepta fiskalne odgovornosti v ustavo in znižanje davkov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.