|  Mladina 16  |  Kultura

Revolver

Glasbeno-fotografski pobot - Potem ko je 8. aprila v Cankarjevem domu nastopila skupina Cosa Brava, v kateri deluje priznani jazzovski glasbenik Fred Frith, je fotograf Žiga Koritnik, ki ima več kot 20-letne izkušnje s fotografiranjem koncertov, na svoji angleški spletni strani www.myspace.com/zigakoritnik zapisal, da je bil zelo razočaran, ker ga je glasbenik med fotografiranjem koncerta precej grobo pregnal izpod odra, kar so opazili tudi drugi udeleženci koncerta. Koritnikov zapis je bil deležen številnih odzivov, presenetljivo pa se je oglasil tudi sam Frith, ki je dejal, da so ga fotografi v tistem trenutku povsem ziritirali, zato se je Koritniku za svoje obnašanje opravičil. Koritnik je opravičilo sprejel.

Nova knjižna zbirka - 23. aprila, na svetovni dan knjige, bo pri založbi Modrijan izšla zbirka Euroman, zgodbe s pogledom; gre za zbirko 27 proznih del iz 27 držav članic Evropske unije. Slovenija bo zastopana z romanom Draga Jančarja Drevo brez imena.

Slovenija kot nagrada - Na mednarodni spletni strani za kolesarske navdušence www.bikemagic.com trenutno poteka nagradna igra, v kateri lahko udeleženci poleg petih digitalnih zemljevidov Quo 2 PRO osvojijo tudi petdnevni izlet po Triglavskem narodnem parku, ker naj bi imela “večinoma še neraziskana Slovenija” veliko ponuditi kolesarjem s svojimi “zahtevnimi vzponi po gozdnih poteh, vznemirljivimi stezami” in menda enim najlepših spustov v Evropi.

Garbidž TV - Potem ko je časnik Dnevnik razkril, da je vseh šest otrok družine Jambrek, vključno z 10-letnikom, ustanovilo Inštitut za razvoj medijske kulture, so v mariborskem zavodu Pekarna ustanovili svojo spletno televizijo Garbidž TV. Kot so zapisali v obvestilu drugim medijem, so si rekli, “če imajo Jambrekovi familjarni inštitut za kdo-bi-vedel kaj medijskega - kot da že nismo dovolj informativno kastrirani - bomo pa še Pekarnarji postavili svojo celico za pluralizacijo in propagando”.

Makedonski poklon - Damir Domitrović Kos, direktor festivala Ex Ponto, je postal novi programski selektor mednarodnega gledališkega festivala MOT v Skopju. Mandat traja dve leti.

Prihaja Tambourin Man - 13. junija bo na Radar Festu v Varaždinu nastopil ameriški pevec Bob Dylan, sicer eno izmed največjih imen ameriške in tudi svetovne glasbene scene, ki na glasbeni sceni vztraja že pet desetletij. Pred tem bo obiskal tudi Dunaj (10. junij) in Salzburg (11. junij).

Diplomirani prodajalec postelj - V Sloveniji smo nedavno dobili visokošolski študij kozmetike, in če se imamo sami za praktično usmerjene, Angležem ne sežemo niti do kolen. Na Buckinghamshire New University, eni najnovejših univerz na otočju, so namreč uvedli nov študijski program za diplomiranega prodajalca postelj. Prva generacija bo deležna enoletnega študija, ki ga univerza organizira skupaj s proizvajalcem postelj Dreams, naslednje generacije pa dvoletnega. Po maturi iz McDonald’sa je to očitno napoved bolj korporativno zastavljenih študijskih programov.

Nietova oživitev - Nedavno so na ljubljanskem Orto festu kot presenečenje nastopili ponovno združeni Niet, le da je tokrat za mikrofonom namesto leta 1991 preminulega frontmana Primoža Habiča, brez katerega za mnoge Niet sicer niso več Niet, nastopil pevec skupine Prisluhnimo tišini Borut Marolt. Naslednjič bodo nastopili 27. maja v ljubljanskih Križankah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.