David Lynch: Kako ujeti veliko ribo

Založba TOZD, Ljubljana, 2008, 14,90 €

+ + + +

David Lynch je posnel nekatere najbolj slavne in najbolj kultne filme zadnjih treh dekad, toda v knjigi Kako ujeti veliko ribo ga presenetljivo najdete na terenu pokojnega Janeza Drnovška. Spodaj, v podnaslovu, piše »Meditacija, zavest in ustvarjalnost«, kar pove vse. In česar ne pove podnaslov, doreče posvetilo - »njegovi svetosti Maharišiju Maheši Jogiju«. Ha. Razlog več, da je vse ostalo le formalnost. Lynch nas namreč poziva: oprimite se transcendentalne meditacije, razširite svojo zavest, povečajte svojo srečo, nabrusite svoje misli, potopite se v ocean čiste zavesti, transcendirajte, doživite Jaz, zavrzite »tesno gumijasto klovnovsko obleko negativnosti«. Trik njegovega uspeha je na dlani: »V triintridesetih letih nisem izpustil niti ene meditacije. Meditiram zjutraj in nato spet popoldne, vsakič kakšnih dvajset minut. Nato se posvetim delu. In ugotovil sem, da se moje veselje ob delu povečuje. Izboljšuje se moja intuicija. Povečuje se moja življenjska radost. In zmanjšuje se negativnost.« Če hočete imeti jasne misli in ustvarjalno intuicijo, morate vase in postati še bolj to, kar ste - le tako boste lahko ujeli velike ideje, v katerih je bistveno več, kot si mislite, in ki se bodo potem skoraj samodejno napihnile v kultne filme. »Zaljubite se v prvotno idejo, tisti čisto drobceni delček. In ko ga enkrat imate, bo vse drugo prišlo ob svojem času.« Pri Modrem žametu so se mu prikazali zeleni travniki, rdeče ustnice, pesem »Blue Velvet« in uho, ki je ležalo na polju. »In to je bilo to.« Ko je snemal Eraserhead, ni vedel, kaj vse to, kar snema, pomeni, toda potem je vzel Biblijo in v njej neletel na stavek, ki mu je vse pojasnil. »Mislim, da ne bom nikoli povedal, kateri stavek v Svetem pismu sem prebral.« Naj ugibam: istega kot Mel Gibson, ko je snemal Trpljenje Jezusa Kristusa?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.