|  Mladina 20  |  Kultura

Revolver

Nogomet & kultura - Našim nogometašem se ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo v nogometu, člani Slovenske literarne nogometne reprezentance pa so bili uspešnejši. Dobre tri tedne pred “uradnim” evropskim prvenstvom v Avstriji in Švici bodo namreč nastopili na evropskem prvenstvu literatov v nogometu na Dunaju. Ker pa so v ekipi naših literatov tudi glasbeniki, v avstrijski prestolnici pripravljajo tudi koncert. Kapetanu reprezentance, pisatelju Matjažu Pikalu, je uspelo glasbeni dogodek uvrstiti na festival Soho-Ottakring Festival, kjer se bodo 19. maja sosedom predstavili Siddharta, Srečna mladina, Gusti&Polona in Katalena.

Romi za strpnost - Grosuplje so edina slovenska občina, ki se upira imenovanju romskega občinskega svetnika, pa čeprav lokalne skupnosti z romskim prebivalstvom k temu zavezuje zakon. Večinskemu prebivalstvu zdaj roko ponujajo člani grosupeljskega romskega društva Romi gredo naprej (Roma dzan angle), ki želijo preseči izključenost svoje skupnosti iz lokalne skupnosti in omogočiti sobivanje Romov in Neromov. Na kulturni prireditvi, ki bo 16. maja v obeh jezikih potekala na OŠ Louisa Adamiča, bodo nastopili Romi iz vseh petih grosupeljskih romskih naselij.

Ugledni oblikovalci - 20. in 21. maja bo v ljubljanskem Garni hotelu potekal Emzinov seminar grafičnega oblikovanja, na katerem se bodo predstavili znani ameriški oblikovalci Carin Goldberg, James Biber in Gail Anderson.

Velik potencial - Od 22. do 31. maja bo v italijanskem Bariju 13. bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Mediterana, na katerem se bo predstavilo kar nekaj slovenskih predstavnikov: PPP Players, ki jih zastopata Boštjan Čadež in Velibor Barišič (vizualne umetnosti), Bojana Tomše (fotografija), Mina Žabnikar (strip), skupina 4, ki jo sestavljajo David Krančan, Miha Artnak in Žiga Aljaž (oblikovanje), Matjaž Ivanišin (film), Andrej Pavlišič (video), Neli Štrukelj (moda) in Intimn Frizurn (glasba).

Spet KantFest - V Ljubljani in Rušah bo v začetku junija potekal že šesti festival kantavtorstva KantFest. Organizatorji vsem potujočim bendom, kantavtorjem, reperjem, digitalnim trubadurjem in trubadurkam ter glasbenim kontrabandom sporočajo, naj jim še neizdana in neobjavljena dela do 23. maja pošljejo izključno na CD-ju na naslov: Cezam, center za mlade Ruše, Trg vstaje 3, 2342 Ruše. Nastopajoče na festivalu bodo izbrali žirantje Xenia Jus, Jani Kovačič, Adi Smolar in Jure Potokar, za najbolj prepričljive pa so na voljo tudi nagrade. Več na www.cezam.org.

Kosovski umetniki - V Beogradu bi morali februarja odpreti razstavo mladih prištinskih umetnikov Odstupanje/Sodobna umetniška scena v Prištini, a ker je organizirana skupina nasilno preprečila otvoritev, je policija ocenila, da je varnost obiskovalcev in organizatorjev ogrožena, razstava pa je bila zato odpovedana. Avtorji razstave so se v teh dneh predstavili slovenski javnosti, saj so v galeriji Alkatraz na Metelkovi pripravili pogovor o usodi njihove razstave, Radikalno izobraževanje, Socialni center Rog in Moderna galerija pa so obenem pripravili tudi razpravo Kosovo: umetnost - izobraževanje - politika.



 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.