|  Mladina 21  |  Kultura

Revolver

Ne za alternative - Pred časom smo v Mladini pisali o dvodnevni konferenci Free Market Road Show, namenjeni razpravi o koristih svobodne tržne ekonomije brez vmešavanja države, na kateri naj bi med drugim nastopal tudi nekdanji minister v vladi čilskega diktatorja Pinocheta in visoki uradnik s Kajmanskih otokov. Pa se ta “roadshow” pri nas ni ustavil. Razlog: Slovencev očitno take ideje ne zanimajo preveč, saj so dogodek po pojasnilu organizatorjev odpovedali zaradi premajhnega števila prijavljenih.
Za svobodo govora - Peticijo slovenskih pisateljev in publicistov v podporo uglednemu črnogorskemu pisatelju Andreju Nikolaidisu, ki ga je sodišče obsodilo klevetanja režiserja Emirja Kusturice, ker je bil kritičen do njegovih spornih izjav v času vojne v BiH, je podpisalo že okoli 100 prepoznavnih osebnosti iz Slovenije in celotnega Balkana, med drugim tudi Feri Lainšček, Niko Grafenauer, Tomaž Šalamun, dr. Aleš Debeljak, Martin Bricelj, Andrej E. Skubic, Matjaž Pikalo, Dušan Čater, Maja Weiss, Karpo Godina ter režiser bosanskih filmskih uspešnic Gori in Pri stricu Idrizu Pjer Žalica.

Zvezdniki pri sosedih - 3. in 4. junija bo na Jarunu pri Zagrebu potekal tretji Vip InMusic Festival, na katerem bodo med drugim nastopili Nick Cave & The Bad Seeds, Prodigy in Stereo MC’s. Na Radar Festivalu v Varaždinu bo 13. junija poleg že napovedanega pevca Boba Dylana koncertirala tudi skupina Manic Street Preachers. Družbeno angažirani glasbenik Manu Chao, ki smo ga pred leti poslušali v ljubljanskih Križankah, pa bo 8. julija nastopil v puljski Areni, 12. julija pa še na festivalu Exit pri Novem Sadu.

Režiserski “crossover” - Filmski režiser Damjan Kozole, ki trenutno snema film Slovenka, se bo novembra prvič predstavil tudi kot gledališki ustvarjalec, pisec dramske predloge in režiser. V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani bodo premierno uprizorili črno komedijo Klic v stiski.
Klubski maraton 2008 - Manj uveljavljeni glasbeni ustvarjalci se lahko tudi letos prijavijo na Klubski maraton 08, ki ga pripravlja Radio Študent. Komisija bo šestim obetavnim bendom ali posameznikom omogočila koncerte in snemanje na njihovem radiu, turnejo po mladinskih klubih in centrih, nastop na sklepni prireditvi v Ljubljani ter obsežno promocijo. Prijave z vsaj tremi posnetki, kratko predstavitvijo in kontaktnim naslovom sprejemajo do 10. junija na naslov: Radio Študent, Glasbeno uredništvo, Za Klubski maraton 08, Cesta 27. aprila 31, 1000 Ljubljana.

Elektronska umetnost - V Trstu bo med 29. majem in 2. junijem potekal mednarodni festival elektronske umetnosti Festival 404, ki se posveča video umetnosti, video performansom, instalacijam, koncertom, multimedijskim predstavam, spletni umetnosti, robotiki ter raziskavam med umetnostjo in tehnologijo. Festivala, ki bo potekal na četrtem pomolu, v dvorani Agorà, gledališču Miela, Znanstvenem imaginariju (Grljan) in parku pri Sv. Ivanu, se bo predvidoma udeležilo tudi 30 od 100 sodelujočih umetnikov.

Mati in sin - Londončani so nedavno dobili novega, konservativnega župana Borisa Johnsona, ki si je za eno svojih prvih nalog postavil prepoved neprimernega obnašanja - tudi pitja alkohola - na londonski podzemni železnici. Časnik Guardian pa je ob tem šaljivo vprašal, kaj bi o županovih idejah porekla njegova mama, slikarka Charlotte Johnson Wahl, ki je pred leti ustvarila barvito ekspresionistično sliko z motivom newyorške podzemne železnice, ki je zelo tolerantna ravno do obnašanja, ki ga želi zdaj preganjati njen sin. V Guardianu so sklenili, da je slika županove mame “definitivno v nasprotju z moralnim klišejem torijcev”.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.